Erişilebilirlik

Malezya Üçüncü Türk’ü de Gözaltına Aldı


Malezya’da yaşayan iki Türk vatandaşının hafta başında gözaltına alınmasının ardından, bugün de üçüncü bir gözaltı haberi geldi. Malezya polisi bir Türk’ü daha, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle gözaltına aldığını açıkladı.

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da 2 Mayıs’ta Turgay Karaman ve İhsan Aslan isimli iki Türk vatandaşını tutuklamıştı. Üst düzeyemniyet yetkilisi Halit Ebu Bekir sosyal medya hesabından, uluslararası bir okulun müdürü olan Karaman ve işadamı Aslan’ın, Malezya Ceza Kanunu'nun 'terörist eylemler' maddesiyle suçlandığını açıklamıştı. Aynı yetkili Türk Üniversitesi direktörü İsmet Özçelik’in de 4 Mayıs’ta gözaltına alındığını açıkladı.

Ebu Bekir, Özçelik’in Karaman ve Aslan’ı tanıdığını söyledi, ancak bu kişilerin IŞİD ya da Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu haberleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Yetkili, gözaltıların Türk hükümetinin talebiyle gerçekleştirildiği iddialarını ise yalanladı ve “Güvenliğimizi tehdit edenleri hoş karşılamayız” dedi.

İsmet Özçelik, geçen Aralık ayında da dört kişi ile birlikte, göçmen polislerinin görevlerini engelleme suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Haber ajansı Reuters’a konuşan Özçelik’in avukatı Rosli Dahlan ise, müvekkilinin Aralık’ta serbest bırakıldıktan sonra yeniden cezaevine gönderilmesini kuşkulu bulduğunu söyledi. Rosli, “Geçen Aralık’ta IŞİD ya da herhangi bir terör bağlantısıyla ilgili bir konu yoktu” dedi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü ise, gözaltıların Ankara’nın baskısıyla gerçekleşmiş olabileceğini savundu.

Örgüt, gözaltına alınanların suçlama olmadan 28 gün tutuklu kalabileceğine dikkat çekti ve Türk medyasında çıkan, ‘Karaman ve Aslan’ın Fethullah Gülen ile bağlantılı olduğu’ iddialarını da hatırlattı.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre de, Örgütün Asya masası başkan yardımcısı Phil Robertson ilk gözaltılardan sonra Türkiye’yi hedef aldı. Robertson, "Türkiye'ye iade edildikleri takdirde gözaltında işkenceye maruz kalacakları ve suçlanırlarsa adil yargılama şartlarından mahrum kalacaklarından hiç şüphe yok" dedi.

Ekim 2016’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya’nın Gülenci bağlantıları olduğu iddia edilen 3 Türk’ü iade ettiğini açıklamıştı. Aileleri, iade edilen iki Türk’ün kimliği belirsiz kişilerce götürüldüğünü söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG