Erişilebilirlik

Maduro: ‘ABD’deki Elçilik ve Konsoloslukları Kapatacağız’


Venezuela’da siyasi kriz devam ederken ABD’nin meşru görmediği Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’dan açıklama geldi. Dün ABD ile diplomatik ilişkileri kestiğini duyuran Maduro bugün de ABD’deki bütün konsolosluk ve büyükelçilikleri kapatacağını açıkladı.

Maduro dün ABD diplomatik personeline ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdiğini açıklamış, Washington ise Maduro rejimini meşru görmediğini, o nedenle diplomatların Venezuela’da kalmaya devam edeceğini belirtmişti.

Maduro, Venezuela’nın Washington’daki büyükelçiliğini ve ABD’deki 7 konsolosluğunda görev yapan diplomatik personeli geri çağıracağını belirtti. Diplomatik personelini çekmeyen ABD’nin bu tavrı için de “çocukça” ifadesini kullandı.

Maduro, kendisine destek veren Meksika ve Uruguay’ın yaptığı hükümet ve muhalefet arasında kurulacak diyalogla siyasi krize çözüm bulunması çağrısıyla hemfikir olduğunu belirtti.

Maduro ABD Başkanı’na “Anayasaya aykırı şekilde fiilli bir hükümet dayatmak isteyen Donald Trump. Bunda hiç şüphe yok. Dünyanın polisi sanıyor kendisini. Bu büyük bir provokasyon” sözleriyle yüklendi.

Venezuela’da ordunun desteğini almak için yüksek rütbeli subayları hükümette ve enerji şirketlerinde önemli görevlere getiren Maduro’nun siyasi geleceğinde ordunun duruşunun önemli olacağı yorumu yapılıyordu. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Lopez bugün yaptığı açıklamada Maduro’ya desteğini ifade etti.

Venezuela Savunma Bakanı Lopez muhalefetin Maduro’yu devirme çabasının darbe girişimi olduğunu savundu. Lopez’in Maduro’ya destek mesajı ABD’nin Venezuela’nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığı muhalefet lideri Juan Guaido’nun siyasi geleceği için bir engel olarak değerlendirildi.

Venezuela’dan Kolombiya’ya geçişler arttı

Petrol fiyatlarındaki düşüş, yaptırımlar ve hiperenflasyonla ekonomik krizin gittikçe derinleştiği 32 milyon nüfuslu Venezuela’yı 2014 yılından bu yana en az 3 milyon kişi terk etti. Siyasi krizin derinleşmesiyle ülkeden Kolombiya’ya geçişler de arttı.

Krizin son evresine kadar Venezuela’dan günde yaklaşık 35 bin kişi sınırdaki Simon Bolivar Köprüsü’nden Kolombiya’ya geçiyor, bunların yaklaşık 5 bini ülkelerine dönmüyordu.

Reuters haber ajansına bilgi veren yardım kuruluşlarına göre son gelişmelerin ardından Venezuela’dan Kolombiya’ya günde 42-46 bin kişi gıda malzemesi ve ilaç alabilmek için geçiyor. Uçak ya da otobüs bileti alamayacak kadar yoksul olan Venezuelalılar kucaklarında bebekleri ya da önlerinde bebek arabalarıyla yaya olarak Kolombiya’ya geçiyor. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu yetkilisi Jemilah Mahmood “Bu henüz buzdağının görünen kısmı” diyor.

Venezuela’da gıda sıkıntısı ve rekor düzeydeki enflasyon yüzünden Kolombiya’ya geçenlerin önemli bir kısmı ya yetersiz beslenmiş ya da hasta oluyor. Venezuela’da kanser, AIDS ve diyabet hastalarına tedavi sağlanamıyor.

1 milyondan fazla Venezuela vatandaşının yaşadığı Kolombiya’da okullar, hastanelerdeki koşullar da zorlu. Kolombiya’nın Cucuto kentindeki devlet hastanesi yetkilileri doğumhanenin Venezuelalı anne adaylarıyla dolu olduğunu ve sadece acil tedavi gereksinimlerini karşılayabildiklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG