Erişilebilirlik

Macron Fransız Gazeteci İçin Erdoğan’ı Aradı


Macron ve Erdoğan Brüksel'deki NATO Zirvesi sırasında
Macron ve Erdoğan Brüksel'deki NATO Zirvesi sırasında

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, 26 Temmuz’dan bu yana Türkiye’de tutuklu bulunan genç Fransız gazeteci Loup Bureau’nun serbest bırakılarak ülkesine geri gönderilmesini istedi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Macron’un Erdoğan’a halen öğrenciliği devam eden 27 yaşındaki genç gazetecinin tutuklanmasından duyduğu endişeyi dile getirdiği belirtildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Suriye konusunda, terörle mücadele alanında ve barış için çözüm yolları arayışında Türkiye'yle kurulan yakın diyaloğu sürdürme arzusunu yinelemiştir. Cumhurbaşkanı, Türk Cumhurbaşkanına, gazetecilik öğrencisi Loup Bureau’nun durumuna ilişkin endişelerini ve gazetecinin bir an evvel serbest bırakılarak Fransa’ya geri dönmesi arzusunu iletmiştir. İki cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta bu konuyu yeniden görüşme kararı almıştır” denildi.

Brüksel’de İletişim Yüksek Okulu’nda gazetecilik eğitimi devam eden 27 yaşındaki serbest gazeteci Loup Bureau, 26 Temmuz tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde, üzerinde, Türkiye tarafından terörist örgüt olarak tanımlanan YPG militanlarıyla 2013 yılında çekildiği belirtilen bir fotoğraf bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Fransa’da Arte, TV5 Monde televizyonları ve Slate.fr internet haber sitesi için çalışan Bureau, “silahlı terör örgütü üyesi olduğu” iddisaıyla bir hafta sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Bureau’nun Fransız avukatı Martin Pradel ve Türk avukatı Ruşen Aytaç, müvekkillerinin bir hakim tarafından kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmesine rağmen cezaevine konulduğunu dile getirdi.

Destek kampanyası

Bu arada Fransa’da Loup Bureau’nun serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya destek artıyor. İnternet üzerinden başlatılan imza kampanyasına 23 binden fazla kişi katılırken, gazetecinin yakınları tarafından 7 Ağustos’ta kurulan Destek Komitesi’nin Facebook üzerinden açtığı “Free Loup Turkey” adlı sayfaya 4 bin 500’ün üzerinde katılım oldu.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Le Monde gazetesinde bir makale yayınlayan 30 Fransız aydını, “Loup Bureau’ya yöneltilen suçlamalar, politik ve ideolojik açıdan olduğu kadar, insani açıdan da tümüyle temelsiz ve ıspatlanmayan iddialardır. Üstelik uluslararası hukuka tümüyle aykırı bir girişimdir” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG