Erişilebilirlik

Lübnan Cumhurbaşkanı: 'Suudi Arabistan Hariri Hakkında Açıklama Getirmeli'


Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Suudi Arabistan’a, Başbakan Saad Hariri’nin Lübnan’a neden daha dönmediği konusunda açıklama yapma çağrısında bulundu. Geçen hafta, Başbakan Hariri, Suudi Arabistan’dayken görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Amerika ve Fransa dahil pek çok ülke, Lübnan ve Suudi Arabistan arasında artan gerginlik karşısında, Lübnan’ın istikrar ve bağımsızlığını desteklediğini açıkladı.

Lübnanlı yetkililer, istifa ettiği günden beri Hariri’nin ülkeye geri dönmesini istiyor, ancak Hariri’nin isteği dışında Suudi Arabistan’da tutulduğu iddiaları da var. Suudi yetkililer, Lübnan’a karşı tedbirlerinin, Hizbullah’ın Yemen’de Suudi karşıtı Husiler’i destek vermesinden dolayı olduğunu belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun, Suudi Arabistan’dan, Hariri’nin ülkeye neden geri dönmediği konusunda açıklık getirmesini istedi. Aoun, ‘Hariri’yle ilgili durumun açık olmayışı, söylediği ve yaptığı her şeyin doğruluğunu sorgulatıyor’ dedi. Bu açıklama, Aoun’un, Hariri’nin istifasını geçerli saymadığı yorumlarına yol açtı.

Aoun’un ofisinden yapılan açıklamada, ‘kardeşçe ve arkadaşça ilişkilerle bağlı olduğumuz Suudi Arabistan’dan bize Hariri’nin Lübnan’a hala dönmeyişinin nedenlerini açıklamasını istiyoruz’ dendi.

Beyaz Saray’dan bugün yapılan açıklamada da, ‘tüm ülkeler ve taraflar, Lübnan’ın egemenliğine, bağımsızlığına ve anayasal süreçlerine saygı çağrısında bulunuyoruz’ dendi.

Suudi Arabistan Körfez İlişkileri Bakanı Thamer El Babhan, bu ay başında, eğer Hizbullah örgütü Lübnan hükümeti içinde olduğu sürece, Lübnan’ı ‘hasım devlet’ olarak kabul edeceklerini belitmişti. Hariri’nin geçen yıl kurduğu hükümette Hizbullah üyelerine yer vermişti.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG