Erişilebilirlik

Libya'da Kaddafi Rejimine Ait Hedefler Güdümlü Füzelerle Vuruldu


Paris'te Elysee Sarayı'nda yapılan ve Libya'da Kaddafi rejimine karşı askeri harekata girişme kararının alındığı kriz zirvesine katılan Amerikalı, Avrupalı ve Arap liderler (19 Mart 2011)
Paris'te Elysee Sarayı'nda yapılan ve Libya'da Kaddafi rejimine karşı askeri harekata girişme kararının alındığı kriz zirvesine katılan Amerikalı, Avrupalı ve Arap liderler (19 Mart 2011)

ABD liderliğindeki uluslararası askeri koalisyon güçleri, Libya halkını, 40 yılı aşkın süredir ülke yönetimini elinde tutan Muammer Kaddafi'ye karşı korumak amacıyla askeri harekata girişti. Libya'nın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek ve Libya savaş uçakları için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce onaylanan uçuş yasağını uygulamak için Libya'daki hedeflere dün akşam saatlerinde 100'den fazla güdümlü füze atıldı.

Washington'da, ABD Savunma Bakanlığı'nda operasyon hakkında bilgi veren Koramiral William Gortney Libya'da 20'den fazla hedefin vurulduğunu açıkladı.

Gortney, harekata Amerikalı Oramiral Sam Locklear'in, Akdeniz'de bulunan Mount Whitney adlı Amerikan savaş gemisinden komuta ettiğini söyledi. Askeri sözcü, Amerikan silahlı kuvvetlerinin sahip olduğu olanakların, Libya hava sahasında, uçuş yasağını uygulamak için gerekli koşulları yaratmak için kullanıldığını bildirdi. Koramiral Gortney, daha sonraki aşamada harekatın diğer koalisyon ortaklarının liderliği altında yürütüleceğini söyledi.

Dün erken saatlerde, Fransız savaş uçakları Libya hava sahasında uçuşlar yapmış ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin elindeki bir tankı vurmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Perşembe günü onayladığı karar, ülkenin doğusunda, Kaddafi rejimine başkaldıran grupların elindeki bölgeye Kaddafi güçlerinin giriştiği saldırılar sürerken sivil halkı korumak için dış güçler tarafından gerekli önlemlerin alınmasını öngörüyordu.

Amiral Gortney, harekatın dünkü ilk aşamasına Amerikan gemi ve denizaltılarının yanısıra bir İngiliz denizaltısının da katıldığını açıkladı. Gortney, harekata katılan bazı ülkelerin, adlarının açıklanmasını istediğini, bazılarının da kendi açıklamalarını yapacaklarını söylerken, Amerikan kuvvetlerine ek olarak İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın harekata katıldığını bildirdi, harekatın Arap ülkeleri tarafından da desteklendiğini açıkladı. Arap Birliği Örgütü, Libya'da sivillerin Kaddafi kuvvetlerine karşı korunması için uluslararası eylem çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün askeri harekatın başlamasından önce Paris'te yaptığı açıklama sırasında, Türkiye'yi de BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'da sivil nüfusun korunması için gerekli önlemlerin alınması yönündeki kararını destekleyen ülkeler arasında saydı.

Bu arada Afrika Birliği Örgütü'ne bağlı bir arabulucu heyetinin bugün (Pazar) Libya'nın başkenti Trablusgarp'a gitmesi bekleniyor. Ancak başkent ve çevresindeki hedefler koalisyon kuvvetleri tarafından vurulurken heyetin gidip gidemeyeceği belli değil.

ABD; İngiltere ve Fransa, Libya'da Kaddafi güçlerinin, bütün uyarılara rağmen özellikle ülkenin doğusunda, Bingazi çevresinde ayaklanan gruplara saldırmaya devam etiğini ve bunu önlemek için askeri harekat yolunda başvurduklarını açıklıyor.

Operasyon başladıktan sonra Trablusşam'da açıklama yapan Libya Meclis Başkanı Abdülkasım el-Zuai ise Libya güçlerinin Kaddafi tarafından ilan edilen ateşkese uygun davrandıklarını savundu ve batılı ülkelerin Libya'ya karşı "barbarca" saldırıya giriştiklerini söyledi. El-Zuai, sivil halkın ve sivil altyapının koalisyon güçlerinin saldırısına hedef olduğunu savundu.

Dün ayrıca Libya lideri Kaddafi, Başkan Obama ve diğer liderlere bir mektup yazarak Libya'nın içişlerine müdahale ettikleri için pişman olacaklarını bildirdi.

Libya devlet yayın organları da saldırıların Trablusgarp'da siviller arasında kayıplara yolaçtığını duyurdu.

Askeri harekat başlarken açıklamalar yapan ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya halkının demokrasi ve özgürlük için mücadele ettiğini ve Kaddafi rejiminin kendi halkına karşı acımasız davrandığını, dış güçlerin Libya halkına yardım amacıyla harekete geçtiğini belirttiler. Başkan Obama, açıklamasını resmi ziyaret için bulunduğu Brezilya'da yaptı.

Rusya ve Venezüella, askeri harekata karşı olduklarını açıklarken Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, savaş açıp yeni ölümlere neden olmayı sorumsuzluk olarak niteledi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Komitesi tarafları sivil yaşamı korumaya ve uluslararası insani kurallara uygun davranmaya çağırdı.

Libya'da Kaddafi karşıtı silahlı ayaklanma geçen ay, Mısır ve Tunus'tan sonra kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yayılan demokrasi hedefli ayaklanma hareketleri sırasında başlamıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG