Erişilebilirlik

Kuzey ve Güney Kore Arasında Tekvando Diplomasisi


Güney Kore'deki Dünya Tekvando Şampiyonası'na Kuzey Kore de gösteri takımını gönderdi. 10 yıldan sonraki bu ilk katılım, iki ülke arasındaki gerilimin azaltılması, diyalog ve işbirliği yolunun açılmasına vesile olabilir.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Muju kentinde düzenlenen şampiyonanın açılışında Kuzey Kore takımını selamladı.

Moon, sporun gücü ile barışın olabileceğine inandığını söyledi ve iki Kore arasındaki spor işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Güney Kore'deki yeni yönetimin lideri, Kuzey Kore'nin nükleer programı ve füze denemelerine yönelik uluslararası yaptırımlarla, spor diplomasisi gibi siyaset dışı girişimler arasında bir denge kurmaya çalışıyor.

Dünyanın en büyük spor müsabakası olan Dünya Tekvando Şampiyonası'na 183 ülkeden 973 sporcu katılıyor.

İkinci Dünya Savaşı Sonrası bölünen Kore Yarımadası'nın kadim savaş sanatlarına dayanan tekvando, modern yüzüyle ün kazandı. Ancak sporun yıllar içindeki gelişimi, Kuzey ile Güney Kore arasındaki çekişme nedeniyle karmaşıklaştı.

İki ülke, ayrı savaş sanatları tekniklerini savunan ve ayrı kuralları olan federasyonlara üye. Muju'da başlayan şampiyona, Dünya Tekvando Federasyonu'na bağlı ve hızlı tekme tekniğine sahip. Bu federasyon aynı zamandan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nce de 1988 Seul Olimpiyatları sonrası, resmi tekvando yönetimi olarak tanındı. 2000 Sidney Olimpiyatları'nda da madalyalı oyunlar arasına girdi.

Bu şampiyonaya katılan 32 Kuzey Koreli tekvandocu ise Uluslararası Tekvando Federasyonu'na bağlı. Bu federasyon daha savaş eğitimine dayalı, yüze ve kafaya yumruk dahil daha doğrudan temas olan tekvando yöntemini benimsiyor. Bu federasyona bağlı sporcular, Dünya Tekvando Şampiyonası ve Olimpiyatlar'a katılamıyorlar zira dövüş stillerinde uyuşmazlık yaşanıyor.

Ancak şu aşamada iki federasyonun birleşmesi gibi bir plan yok.

32 kişilik Kuzey Kore takımı yarışmıyor; nacak açılış törenine özel bir tekvando gösterisi yaptılar. Sporcular ve Kuzey Koreli yetkililer ile yapılması planlanan basın toplantısı ise Uluslararası Tekvando Federasyonu'nca iptal edildi.

Kuzey Kore ekibinin şampiyona boyunca Muju'da kalması ve kapanış töreninde de bir gösteri yapması bekleniyor.

Pyongyang yönetimi, Kore'nin bölünmesiyle ayrı düşen ailelerin bir araya gelme taleplerini ve insani yardımları bugüne kadar reddetti. Kuzey Kore ÇAlışmaları Dünya Enstitüsü Başkanı Ahn Chan-il'e göre, Kuzey Kore tamamen hazır olmasa da takımını göndererek Koreler arası ilişkileri geliştirilmesine istekli olduğunu ortaya koydu.

Kuzey Kore'nin 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na katılması da gündemde. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Kuzey Koreli üyesi Jong-hwan ile Güney Kore'nin yeni Spor Bakanı, Muju'da bu konuyu görüşecek. Spor Bakanı, Kore'nin birliğini göstermek adına ortak bir kadın buz hokeyi takımı kurulmasını önerdi bile.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, "Gelecek yıl Kuzey Kore'den bir ekibin Kış Olimpiyat Oyunları'na katılması, Olimpiyatların değerleri olan insanlığın ahengi ve barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır" dedi. Moon, Kuzey Kore'ye 2030 Dünya Kupası'nı beraber düzenlemeyi de teklif etti.

Güney Kore'de Kuzey ile ilişkilerin düzelmesine yönelik halk desteği yükselişte. Ülkede düzenlenen son bir ankete göre, Güneylilerin yüzde 70'i Kuzey ile iletişim kanallarının açılmasını istiyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG