Erişilebilirlik

Kürt Referandumu Sonucu Açıklandı Irak Meclisi Yeni Kararlar Aldı


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği tartışmalı referandumunun resmi sonuçları açıklandı. Bağımsızlık için “evet” diyenlerin oranı yüzde 90’ı aştı.

Kürt Referandumu Sonucu Açıklandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

IKBY Yüksek Seçim Komisyonu, referandumda evet oyu kullananların oranını yüzde 92,3 olarak açıkladı. Komisyon, katılımın yüzde 72’den fazla olduğunu da belirtti.

Irak Meclisi’nin Kerkük’e asker gönderme yetkisi verdiği Başbakan Haydar El Ebadi ise, güç kullanmak istemediğini açıkladı. Milletvekillerine hitap eden Ebadi, Kürt bölgesinde anayasanın verdiği yetki ile federal yönetimin işbaşında olmasını zorlayacağını kaydetti. Ebadi, “Irak halkı içinde çatışma istemiyorum” dedi.

Süleymaniye'de Referandum Sonuçları Kutlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Irak Meclisi de Ebadi’nin Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları dışında olan ancak Kürt güçlerinin kontrolü altında bulunan petrol zengini Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere asker konuşlandırılmasını öngören 13 maddelik planına onay verdi.

Planda değişiklik yapan milletvekilleri, referandum sonuçları iptal edilene kadar Bağdat’ın Kürtlerle diyaloğa girmemesini talep etti. Irak Meclisi ayrıca, IKBY Başkanı Mesut Barzani dahil referandumu destekleyen yetkililerin yargılanması çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG