Erişilebilirlik

Kürt Partilerinden PKK ve Hükümete Çağrı


PKK çizgisi dışında siyaset yapan 6 Kürt Partisi, Güneydoğu’da süren çatışmaların sonlandırılması için biraraya geldi.Diyarbakır’da bir konferans düzenleyen partiler, PKK’ya silah bırakma, hükümete de tüm operasyonlara son verilmesi çağrısı yaptı.

Diyarbakır- Azadi Hareketi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Kürdistan Özgürlük Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi ile Kürdistan Partisi’nin temsicileri Diyarbakır’da düzenlenen ‘Kürdistan’da Savaşın Sonlandırılması ve Siyasi Çözüm Perspektifi’ konferansında, çatışmaların durdurulma yöntemleri tartıştı.

İki gün süren konferansın ardından ortak bir bildiri yayınlandı. Kürtçe, Zazaca ve Türkçe okunan bildiride hem PKK’ya hem de devlete çağrı yapıldı. Türkçe metni Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Mesut Tek okudu.

Tek, Kürt sorununun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini belirterek,”Konferansımız devlet ve hükümeti; kentlerde, kırsalda ve sınır ötesinde sürdürdüğü savaş ve operasyon anlayışını derhal terk etmeye çağırır. Hükümet, Kürdistan’daki tüm siyasal kesim ve toplumsal aktörlerin oluşturacağı ortak temsil heyetini muhatap alarak, uluslararası garantörlerin gözetiminde müzakere sürecini bir an önce başlatmalı, halkımızın ulusal demokratik hak ve özgürlüklerinin sağlanması için acil adımlar atmalıdır”dedi.

Tek, PKK’ya da çağrı yaparak silah bırakmasını istedi ve ”PKK'nın bugün yürüttüğü silahlı mücadelesi ve şehir merkezlerinde yürüttüğü çatışmalar, Kürt halkına ve davasına hizmet etmemektedir. PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, hendeklari kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır”diye konuştu.

Tek ayrıca, çatışmalardan dolayı evlerini terk etmek zorunda kalan, zarar gören, yaşamını yitiren veya yaralananların zararlarının tazmin edilmesi için devletin önlem almaya çağırdı.

BM, İKÖ, AP, AB, AK, AGİT’i Kürtler’in mücadelesini desteklemeye çağıran Tek, yeni anayasada Kürt kimliğinin tanınması, Kürt ulusal taleplerinin ve Kürdistan’ın statü hakkının yer almasını istedi. Tek şöyle devam etti:”Konferansımız, tekrar güncelleşen yeni anayasa çalışmalarında bir taraf olarak tüm görüş ve önerilerinin alınmasının gereğini vurgular. Yapılacak yeni anayasada Kürt kimliğinin tanınması, Kürt ulusal taleplerinin ve Kürdistan’ın statü hakkının yer almasını önemle belirtir. Kürtçe’nin eğitim ve kamusal alanda kullanılması ve resmi dil statüsüne kavuşmasını talep eder. Herkes için anadille eğitim, gerçek anlamda bir düşünce ve örgütlenme özgürlüğünün anayasal güvenceler altına alınmasını savunur.”

Kürt Partilerinden PKK ve Hükümete Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG