Erişilebilirlik

‘Kolesterol Hapı Sağlıklı Bireylerde de Yararlı Oluyor’


Kolesterol ve etkileri üzerine yapılan son bir araştırmada 50 yaşın üzerindeki herkesin sağlıklı da olsa, kolesterol düzeyini düşürmek ve kalp krizi ve inme riskini azaltmak için kolesterol ilacı alması öneriliyor.

The Lancet tıp dergisinde yayınlanan araştırmaya göre “statinler” (kolesterol düşürücü ilaçlar) herhangi bir kalp rahatsızlığı olmayan insanlar için de faydalı olabiliyor.

Oxford Üniversitesi uzmanlarının yürüttüğü araştırmaya göre statinler ölümcül olmayan kalp krizi ve inme riskini güvenli bir şekilde azaltmaya yarayabiliyor. Uzmanlar, statinlerin kan şekeri değerlerini yükseltme gibi yan etkileri olmasına rağmen, faydalarının bu riskleri geride bıraktığını düşünüyor.


27 klinik araştırmanın bulgularını inceleyen uzmanlar, bir bölümü statin kullanan bir bölümü ise plasebo (ilaç görünümü verilmiş, hiçbir iyileştirici etkisi olmayan madde) kullanan yaklaşık 175 bin hastadan alınan sonuçları değerlendirdi.

İncelemede 5 gruba ayrılan hastaların hepsinde statin kullanımının ciddi vasküler rahatsızlıkların riskini yüzde 21 oranında azalttığı görüldü. Araştırmacılar, ilaçların kadın ya da erkek ve kolesterol seviyesi farkı olmaksızın etkili olduğunu saptadı. Kalp krizi riski yüzde 10’un altında olan hastalarda bile bu riskin iyice düştüğü de görüldü. Araştırmayı yürüten bilim adamları bunu, statinlerin sağlıklı kişilerde de “kötü kolesterolü” düşürmeye yardımcı olmasına bağlıyor.

Uzmanlar, araştırma sonuçlarının “kimlerin kolesterol ilacı alması kimlerin ise almaması gerektiği” konusundaki ilkelerin tekrar gözden geçirilmesini gerektirdiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG