Erişilebilirlik

Koku Alan Bilgisayarlar Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?


Koku Alan Bilgisayarlar Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Bilgisayarınızın veya cep telefonunuzun üzerine hapşırırsanız, cihazın içindeki küçük alıcılar nefesinizdeki binlerce molekülü analiz edebilecek

Dünyanın önde gelen bilgisayar liderleri, her yıl teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve dünyada değişiklik yaratacağına inandıkları beş teknolojik yeniliği bir listeyle belirliyor. “Beşte Beş” adı verilen bu yıllık liste, geçen yıllarda cep telefonları, üç boyutlu resim, taşımacılık sistemleri ve enerji teknolojilerine odaklanmıştı.

Internet üzerinden kıyafet alış-verişi yaparken, bilgisayarınızın veya akıllı telefonunuzun ekranına dokunarak kumaşları hissettiğinizi düşünün. Bernie Meyerson’a göre, böyle bir teknoloji beş yıl içinde mevcut olacak.

Bernie Meyerson, “Bilgisayarların işleyişini yeniden keşfetmekten ve onlarla insanmış gibi iletişim kurmaktan bahsediyoruz,” diyor.

Akıllı cihazlar yakında çevreyi dinleyip, en çok ilgimizi çeken seslere yoğunlaşabilecek. Örneğin, ileri bir ses belirleme sistemi, ebeveynlere yeni doğmuş bebeklerinin neden ağladığını söyleyebilecek.

Bernie Meyerson, “Bebeğiniz aç mı veya hasta mı ilk anda anlamak bugün pek mümkün değil. Ama daha karmaşık bir sistemle aslında mümkün,” şeklinde konuşuyor.

Yakın gelecekte, kişisel bilgisayarlar resim ve görsel veri tanımanın ötesine geçecek. Bilgisayarlardaki kameralar renkleri analiz edebilecek ve görsel bilgiye anlam verebilecek. Örneğin aile resimlerini diğerlerinden ayırabilecek.

Akıllı cihazlar koku da alabilecek. Örneğin bilgisayarınızın veya cep telefonunuzun üzerine hapşırırsanız, cihazın içindeki küçük alıcılar nefesinizdeki binlerce molekülü analiz edebilecek.

Bernie Meyerson “Cihazınız size ‘Yakında hasta olacaksın, bir an önce doktora git’ uyarısı verebilir,” diyor.

Bilim adamları, değişik lezzetleri algılayabilecek bir sistem üzerinde de çalışıyor. Bu sistem, yeni tarifler yaratmak isteyen aşçılar tarafından kullanılabilir. Sistem, malzemeleri moleküllere ayrıştırıp tekrar birleştirerek yeni kokular ve lezzetler yaratabiliyor.

Bernie Meyerson, “Size seveceğiniz bir yemek önerebilir ve bunu yaparken de yağ ve kolesterol limitlerinizi dikkate alabilir. Yani bu sistem, mümkün olan en güzel tatla en sağlıklı yemek arasında ideal bir denge kuruyor,” diyor.

Georgetown Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümü profesörü Mark Maloof’a göre işin en ilginç yanı bu küçücük akıllı cihazların her geçen gün daha da önem kazanması: “Bu listenin en çok ilgimi çeken tarafı, en karmaşık bilgisayar tekniklerinin bu küçücük akıllı cihazlar üzerinde uygulanmış olması.”

Maloof, önümüzdeki beş yıl içinde bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerin, bilim kurguyu günlük hayatımızın bir parçacı haline getireceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG