Erişilebilirlik

Kim Jong İl’in Ölüm Haberi Tüm Dünyada Yankı Buldu


Kim Jong İl’in Ölüm Haberi Tüm Dünyada Yankı Buldu
Kim Jong İl’in Ölüm Haberi Tüm Dünyada Yankı Buldu

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Amerika’nın, müttefikleri Güney Kore ve Japonya’yla yakın temasta olduğu bildirildi. Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak ile konuşan Başkan Obama’nın, Amerika’nın, Kore Yarımadası’nda istikrarın korunması ve bölgedeki müttefiklerinin güvenliğinin sürdürülmesi konusundaki taahhüde bağlı olduğunu söylediği bildirildi. Beyaz Saray’ın açıklamasında ayrıca iki liderin ulusal güvenlik ekiplerini yakın işbirliğine yönlendirdiği belirtildi.

Dışişleri bakanı Hillary Clinton, Washington'da Japonya Dışişleri Bakanı Koichiro ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada ABD ve Japonya'nın Kuzey Kore'de yönetim devrinin barışcı yoldan gerçekleşmesinde ortak çıkarları olduğunu belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Kim’in ölümünün Kuzey Kore için bir dönüm noktası olabileceğini kaydetti.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak tüm planlarını iptal ederek Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı. Teyakkuza geçen Güney Kore ordusu Kuzey Kore sınırındaki hava gözetimini arttırdı.

Japonya’daysa Başbakan Yoşihiko Noda Kuzey Kore liderinin ölümü üzerine yapacakları açıklamayı hazırlamak üzere üst düzey danışmanlarıyla toplandı.

Çin devlet haber ajansı Xinhua ise Çinli yetkililerin Kim Jong İl’in ölüm haberinden üzüntü duyduğunu ve Kuzey Kore halkına başsağlığı dilediklerini bildirdi.

Çin, Kuzey Kore’nin en yakın müttefiki ve ticaret ortağı olarak kabul ediliyor.

Fotoğraf Galerisi

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG