Erişilebilirlik

Kerry’den İsrail ve Filistinli Liderlere Çağrı


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, taraflara barış görüşmelerine koşulsuz başlamaları çağrısını yineledi

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistinli yetkilileri barış görüşmelerine koşulsuz başlamaları çağrısını tekrarladı.

Son dört ay içinde üç kez İsrail ile Filistin’i ziyaret eden Kerry, tarafları barış sürecini yeniden başlatmak için zor seçimler yapmaya çağırdı.

Kerry, “Sorun İsrail ve Filistin’in tercih yapıp yapmadığıdır. Amerika, Başkan Obama aracılığıyla, aradaki farklıkları gidermeleri için tarafların hizmetindedir,” dedi

Kerry bu açıklamayı dün, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile Kudüs’teki görüşmesi sonrasında yaptı. Kerry, ayrıca, tarafları, barış masasına oturmalarını uzun süre engelleyecek tartışmalara girmemeleri konusunda da uyardı.

Amerikalı bakanın açıklamaları Filistin tarafında rahatsızlık yaratma ihtimali taşıyor. Filistinliler barış görüşmelerine İsrail yeni yerleşim birimlerinin inşasına son verip tüm Filistinli mahkumları serbest bıraktığında başlama koşullarını öne sürüyor.

Kerry, İsrail ziyareti sırasında Başbakan Benyamin Netanyahu, Filistin’de ise Mahmud Abbas’la biraraya geldi. Kerry, dört yıldır aksıda kalan Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırmaya çalışıyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Simon Perez, Kerry ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada barış sürecini yeniden canlandırmaya kararlı olduklarını söyledi.

Kerry, son ziyareti öncesindeki temaslarında, taraflardan karşılıklı olarak birbirlerini rahatlatacak küçük tavizler almaya çalışıyordu.

Kerry, son Ortadoğu ziyaretinde Ürdün’de yapılan Suriye’nin Dostları grubunun toplantısına da katıldı. Konferansta Şam hükümeti değişim konusunda ayak diremeye devam ederse, muhaliflere daha fazla destek verilmesi vaadi çıktı.

Bu arada Kerry, İran seçimleri konusunda yaptığı bir yorumda, yüzlerce adayın seçimlere girmesine izin verilmemesini eleştirdi ve bunun adil ve özgür bir seçim olamayacağını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ortadoğu ziyaretinin ardından Afrika Birliği zirvesinin yapılacağı Etiyopya’ya geçecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG