Erişilebilirlik

Korsika'da Yerel Seçimlerin İlk Turunu Ayrılıkçılar Kazandı


Fransa'nın, Kuzey ve Güney Korsika bölgelerinin birleştirilmesinin ardından tek bölge haline getirilen adası Korsika'da yapılan yerel (elections territoriales) seçimlerde, ayrılık ve otonomi yanlılarının ortak listesi tam bir tsunami yarattı. Korsika bağımsızlığının sembol ismi Gilles Simeoni'nin başında olduğu "Pe a Corsica/Korsika için" koalisyonunun oluşturduğu liste, ilk turda oyların yüzde 45,36'sını alarak, rakipleri karşısında açık arayla ezici bir zafer elde etti. Ayrılıkçıların en yakın rakibi oyların ancak yüzde 14,9'unu alabildi.

İspanya ile yaşanan Katalonya krizinin ardından, Pazar günü gözler Fransa'nın özerklik isteyen adası Korsika'da yapılan yerel hükümet seçimlerindeydi. Yaklaşık 230 bin Korsikalı seçmenin sandığa çağırıldığı seçimlerde katılım yüzde 52'si oranındaydı. Yedi listenin yarıştığı seçimlerde, yerel hükümet başkanı özerklik (otonomi) yanlısı Gilles Simeoni ve ayrılıkçı yerel Parlamento Başkanı Jean-Guy Talamoni "Pe a Corsica" adında ortak liste ile seçimlerin favorisi olarak yarışa katıldı. İlk belirlemelere göre, beklenildiği gibi 'Pe a Corsica' adada tarihi bir rekor kırarak daha ilk turda oyların yarıya yakınını aldı.

Korsika bayrağıyla zafer sloganları

Sandıkların kapanmasının hemen ardından Korsika bayraklarıyla zaferlerini ilan eden ayrılıkçılar, sokakta zafer solagnaları ile kutlama yaptılar. Korsika'nın bağımsızlığı için savaşan FLNC militanlarının avukatı olarak adada ismini duyuran Simeoni de partizanlara katıldı. Simeoni, seçim sonuçlarını,"Tarihi bir rekor. Bu bize de bundan sonra atacağımız adımlar için ağır bir sorumluluk yüklüyor. Sanırım bugün buradan Paris'e çok güçlü bir mesaj gitti. Korsikalılar, büyük çoğunlukla, barış, demokrasi ve haklarını inşa etmek isteyen bir halk olduğunu gösterdi. Şimdi, birlikte politik çözüm bulmak için adım atma sırası Paris'te," sözleriyle değerlendirdi.

Seçimlerin ertesi günü BFM TV haber kanalının sorularını yanıtlayan Smeoni, amaçlarının "çok açık bir şekilde özerklik olduğunu" belirterek, kendi dillerini konuşmak, kendi parlamentolarında kendi bütçeleriyle Korsika'yı yönetmek istediklerini dile getirdi. Semaoni, Paris ile yapacakları müzakerelerde "tutuklu bulunan Korsikalı politikacıların siyasi suçlu olduğunu ve bu tutukluların serbest bırakılması içn bir af çıkarılmasını da şart olarak" öne süreceklerini açıkladı.

Macron'un partisi 4'üncü oldu

Ayrılıkçıların gücüne karşı adada politik ağırlığını koymak isteyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Cumhuriyete Yürüyüş Hareketi (LREM), istediği başarıyı elde edemedi. Bonifacio Belediye Başkanı Jean-Charles Orsucci'nin başını çektiği LREM listesi oyların yalnızca yüzde 11.2'sini alarak ancak 4'üncü olabildi.

Ayrılıkçıları çok geriden takip eden sağ parti Cumhuriyetçiler'den Jean-Martin Mondoloni'nin başını çektiği 'A strada di l'avenne" adlı liste oyların yüzde 14.9 ile 2'inci, yine cumhuriyetçilerden ayrılan tek kadın aday Valerie Bozzi ise yüzde 12.7 oy oranıyla 3'üncü geldi. Aşırı sağ Front National ve sol paretiler ise büyük yenilgiye uğradı.

İkinci turu 10 Aralık'ta yapılacak seçimlerde ayrılıkçı Korsika milliyetçilerinin yarattığı tsunaminin önünü kesmek amacıyla iki sağ liste Macron'un partisi LREM listesiyle birleşmek için çalışacak. Ancak aritmetiksel olarak bu üç liste birleşse dahi ayrılıkçıların listesini geçmeleri şimdiden olanaksız görünüyor.

Korsika için dönüm noktası

Önümüzdeki Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimlerin ardından Korsika ve Fransa için tarihi bir dönüm noktası yaşanacak. Bağımsızlık arzularını güçlendiren tek ve güçlü Korsika bölgesi yaratılması, Korsika bağımsızlığının iki sembol ismi Gilles Simeoni ve Jean-Guy Talamoni'nin de elini güçlendirecek. İlk zaferi 2015'te yapılan yerel hükümet seçimlerinde kazanan ayrılık yanlısı milliyetçiler, 2017'deki parlamento seçimlerinde adaya ait 4 milletvekili kontenjanından 3'ünü kazanarak ikinci büyük zaferini elde etti. Adım adım bağımsızlık hedefine ulaşmaya çalışan Simeoni ve Talamoni, 10 Aralık'tan sonra Fransız hükümeti ile masaya oturarak, adanın siyasal ve ekonomik olarak özerklik statüsüne oturtulmasını müzakere etmeyi hedefliyor. Simeoni, Katalonya krizi boyunca da açıkladığı gibi, ekonomik olarak kendi kendine yetecek gücü henüz olmayan Korsika'nın ayrılığından çok özerk yönetime kavuşmasını savunuyor. Simeoni, bağımsız bir Korsika için daha 3 yıl sürecek müzakerelerin ardından 10 yıllık bir süreçte özerklik statüsünün tümüyle oturmasını hedefliyor. Talamoni ise, 10-15 yıllık bir süreçte Korsika'nın Fransa'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor. Ancak ayrılıkçı ve özerk yönetimi savunan milliyetçilerin koalisyonunda ve Korsika adasında ağırlık Siemoni'nin özerklik görüşlerinden yana.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG