Erişilebilirlik

Kamışlı’da Kürtlerle Rejim Arasında Çatışma


Kamışlı’da Kürtlerle Rejim Arasında Çatışma
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Suriye’nin Kürt kenti Kamışlı’da rejim güçleri ve PYD’ye bağlı silahlı güçler arasında başlayan çatışmalar devam ediyor. Görgü tanıklarına göre çatışmalarda aralarında sivillerin de bulunduğu 40’ı aşkın kişi hayatını kaybetti.

Kısmen PYD’nin kısmen ise rejim güçlerinin denetiminde olan Kamışlı’da, günlerdir süren gerilim çatışmaya dönüştü. Rejim güçlerine bağlı paramiliter grup olan Difa Watani’nin 2 YPG üyesini tutuklamasıyla başlayan gerginlik, dün 2 yerel polisin tutuklanmasının ardından had safhaya çıktı. Bunun üzerine yerel polis gücü rejimin kontrolündeki noktalara saldırdı. Bir süre sonra YPG güçleri de çatışmalara katıldı. Wista ve Bişêriyê kavşağı ve Alaya mahallesinde başlayan çatışmaların ardından bazı yerler YPG’lilerin eline geçti. Taraflar arasındaki çatışmalar gece saatlerine kadar devam etti. Bölgeden gelen haberlere göre çatışmanın ilk anlarında PYD’ye bağlı yerel polis gücünün iki üyesi ile 3 sivil hayatını kaybetti.

İkinci gününe giren çatışmaların yaşandığı yerlerden biri Elaya cezaeviydi. Rejim güçlerinin elinde bulunan cezaevi yerel polis ve YPGli gruplarca kuşatıldı. İçerdekilerin teslim olmasını isteyen Kürt gruplar çatışmaya başladı. Sabah başlayan çatışmalar gün boyu devam etti. Kürt gruplar, cezaevinin kontrolünü ele aldıklarını açıklayarak, mahkumları başka yere naklettiklerini duyurdu. Cezaevinin içinde bulunan 60 askerin ise teslim olduğu belirtildi. Bu arada çatışma bölgelerinde kalan yaralıların çıkarılması için aşiret ileri gelenleri arabulucu oldu. Bunun üzerine güvenlik koridoru oluşturularak, yaralılar bölgeden çıkarıldı.

YPG kaynakları iki günde 30’a yakın rejim askerinin öldürüldüğünü duyururken, görgü tanıkları havaalanından sivil yerleşim alanlarına doğru havan atışı yapıldığını söyledi. Atışlarda, Qudurbeg, Enteriye, Bişeriye ve Hileliye mahalleleri hedef alındı. Görgü tanıkları bu atışlarda 10’u aşkın sivilin yaşamını yitirdiğini, en az 20 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Kentte çatışmalar Wehde sokağı, Kelime hastanesi ve Sebeh Behred kavşağında devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG