Erişilebilirlik

Kalp Hastalıkları En Çok Kadınları Öldürüyor


Kalp Hastalıkları En Çok Kadınları Öldürüyor
Kalp Hastalıkları En Çok Kadınları Öldürüyor

1963 yılında Amerikan Kongresi Şubat ayını Amerikan Kalp Ayı ilan etti. Kongre’nin amacı kalp hastalıkları konusunda halkı bilinçlendirmekti. Ancak kadınlarda kalp hastalıklarına çok az ilgi gösterildi. Amerika’da kadınlarda kalp hastalığı birinci ölüm nedenlerinden biri. Kalp hastalıklarından ölen kadınların sayısı erkeklerden daha fazla.

New York’ta düzenlenen kadın kalp hastalıkları sempozyumuna video konferans aracılığıyla katılan Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius yaklaşık 43 milyon Amerikalı kadının kalp hastalığı ya da hastalık riskiyle yaşadığını söyledi. Kalp hastalıkları en çok ölüme neden olan diğer dört hastalığın toplamından daha fazla can kaybına neden oluyor.

Araştırmacılar ve bilimadamları bu sayıları biliyor. Ancak önemli olan bu istatistiklerin kadınlar tarafından da bilinmesi. Kalp hastalıklarından ölen kadınların sayısı erkeklerden daha fazla, buna rağmen kadınlar erkekler kadar yeterli tedavi görmüyor.

Sempozyumu düzenleyen panelin üyeleri Amerika’da 1984 yılından bu yana kalp hastalıklarından ölen kadınların sayısının erkekleri geçtiğini söyledi. Ancak uzmanlara göre, kadınların çoğunluğu alışılmış kalp rahatsızlığı belirtileri göstermiyor. Los Angeles’taki Cedars Sinai Tıp Merkezi’nden Doktor Noel Berz erkeklerdeki belirtileri Hollywood kalp krizi diye tanımlıyor:

Nefes darlığı, göğüste sancı, bayılma gibi belirtileri filmlerde görüyoruz. Ancak bu belirtiler kadınlarda o kadar sık görülmüyor. Ama alışkın olmadığımız belirtiler de eşit derecede tehlikeli. Bu belirtiler hazımsızlık, aşırı yorgunluk, çene ya da kol ağrısı olabilir.

Mayo Kliniği’nden Kardiovasküler Hastalıklar Bölümü Başkanı Doktor Chet Rihal tıp fakültelerinde yıllardır erkeklerde görülen belirtilerin öğretildiğini söylüyor:

Sonuç olarak birçok kalp doktoru kadınlarda görülen belirtileri hala doğru teşhis edemiyor. Rihal cinsiyetlere göre araştırmalara daha yeni başlandığını belirtiyor.

Şimdi cinsiyete göre hastalık belirtilerini daha iyi anlıyoruz. Bu bilgiyi doktorlara ulaştırmaksa yavaş bir süreç.

Cleveland’daki Case Western Reserve Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorlarından İleana Pina kadınların kalp hastalıklarıyla ilgili risk faktörlerini bilmeleri ve doktorlarına doğru soruları sormaları gerektiğini söylüyor:

Kolestrol seviyeniz ölçülmediyse doktorunuzu uyarmanız gerekiyor. Şeker, glukoz seviyeleri, bel çevresi ölçüleri bilinmeli. Bütün bu faktörler sorun yaratabilir.

Kalp uzmanları kadınların ailelerinin sağlıklarını dikkate alırken kendi sağlık sorunlarını gözardı ettiklerini söylüyor. Atlanta’daki Morehouse Tıp Fakültesi’nden Kardiyolog Elizabeth Ofili kalp hastalığı geçmişi bulunan ailelerden gelen genç kadınların uyarı işaretlerini görmezden geldiklerini belirtiyor:

Kadınlar ‘tamam ailemde bu hastalıklardan etkilenenler var ama daha gencim, bu sorunları zaman içinde halledebilirim’ diye düşünüyor.

Ofili, özellikle hamilelik sırasında, yüksek tansiyon, diyabet gibi anormalliklere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu belirtiler hamilelik sonrası kaybolsa bile ileride yaşanacak sorunların göstergesi olabiliyor.

Doktorlar kadın ve erkeklere benzer tavsiyelerde bulunuyor: sigara içmeyin, alkol tüketimini azaltın, egzersiz yapın ve sağlıklı beslenin. Ancak bunları yapabilmek için hastaların bu tavsiyelere yürekten inanması ve ciddi olarak uygulaması şart. Bu tavsiyeleri ihmal etmenin sonucu sadece ani ölüm değil, kalitesi düşük bir yaşam sürmek de olabilir.

XS
SM
MD
LG