Erişilebilirlik

Egzoz Dumanı Zeka Geriletiyor


Egzoz Dumanı Zeka Geriletiyor
Egzoz Dumanı Zeka Geriletiyor

Trafiğin neden olduğu hava kirliliği birçok kentte büyük sorun. Araştırmalar hava kirliliğiyle astım ve kalp hastalığı arasında bağlantı olduğunu ortaya koymuştu. Şimdi de araştırmacılar egzoz dumanıyla yaşlılarda zihinsel gerileme arasında bağlantı bulduklarını söylüyor.

Kentlerde yaşayanlar egzoz dumanının yol açtığı kirlilikten sık sık şikayet eder. Ancak egzoz dumanının zararlı etkileri daha yeni ortaya çıkıyor. Egzoz dumanı çok küçük partiküllerden oluşuyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu parçacıkların yüzlercesi yan yana konulduğunda saç kalınlığına ulaşabiliyor.

Harvard’da doktora araştırmacısı olan Melinda Power egzoz dumanındaki bu küçük parçacıkların saçımızı ya da derimizi kirleten büyük parçacıklardan daha zararlı olduğunu söylüyor.

Power’a göre, bu parçacıklar ciğerlerimize, vücudumuza işleyebiliyor. Daha da kötüsü beynimize kadar ilerleyebiliyor. Çok küçük oldukları için hücrelerle de etkileşim haline geçebiliyor.

Power, bu parçacıkların yaşlılarda yarattığı etkiyi araştırmak için Boston kenti civarında oturan bir grup yaşlı erkeği incelemeye almış. Bu kişilerin sağlık bilgilerini topladıktan sonra kendilerine zihinsel becerilerini ölçen testler yapılmış.

Power, “Büyük otoyollara yakın oturanlarda egzoz dumanından etkilenme riski uzak oturanlardan daha fazladır. İçerdeki havanın temizliğini ölçmenin en geçerli yöntemi dışarıdaki havayı ölçmekten geçer. Evlerimizdeki hava dışarıdaki havadan etkilenir,” diye konuşuyor.

Power, araştırması sırasında trafik kirliliğine daha fazla maruz kalanların testlerde daha az başarı gösterdiğini ortaya çıkarmış. Bu sonuçların normal yaşlanmanın getirdiği zihinsel gerilemenin daha fazlasına işaret ettiğini belirlemiş:

Melinda Power, “İnsanlar yaşlandıkça zeka testi sonuçları da geriler. Ancak bizim yaptığımız testte bu durumun minimal etkisi söz konusu,” diyor.

Power’a göre zeka ve hava kirliliği arasındaki ilişkiye değinen birkaç araştırma daha var ve bu, üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu.

XS
SM
MD
LG