Erişilebilirlik

Kalifiye Eleman Sıkıntısına Çözüm


Kalifiye Eleman Sıkıntısına Çözüm
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Binlerce işveren, kalifiye eleman bulma sıkıntısı yaşıyor. Oysa bu işlerin çoğu için üniversite diplomasına da gerek yok. Amerika’nın Sesi’nden Bernard Shusman bu durumu düzeltmeye çalışan bir sivil toplum örgütünün çalışmalarını izledi.

Opo takma adıyla tanınan Rodolfo Herrera, New York’un Bronx bölgesindeki Per Scholas Teknoloji Okulu’nda ders veiyor. Herrera da bu okulun mezunlarından.

Herrara, “Burada öğrencilere yeni yöntemleri, yeni yazılımları öğretiyoruz ki onlar da müşterilerin masraflarını azaltabilmesine, verimliliği arttırmasına, yeni ürünler geliştirmesine yardımcı olabilsin. Bugünün teknolojisi çok hızlı değişiyor,” diyor.

Per Scholas, Latince’de “eğitim sayesinde,” anlamına geliyor. Okul, Amerika’nın 5 farklı yerinde yılda 700 kişiye eğitim veriyor. Bunların 400’ü New York’ta.

Okulun İletişim Danışmanı Jessica White, “Üniversitelerde ders programı, Per Scholas’ın dersleri kadar esnek olmuyor. Oysa biz burada 8 haftada, bir adayı işe başlamaya hazır hale getiriyoruz,” diyor.

Okul ücretsiz. Masraflar özel vakıflar ve devlet tarafından karşılanıyor.

Öğrenci Kimberly Thomas, “Ben bunu kendim için bir yatırım sayıyorum,” diyor.

Majah Abdulrahim isimli bir diğer öğrenci ise okula kaydolma nedenini şöyle açıklıyor: “Buraya meslek değiştirmek için geldim. Tıp alanında çalışıyordum ama IT’ye geçmek istiyordum. Tıbbi alandaki becerilerimi IT ile birleştirebileceğimi düşünüyorum. Bu yüzden buradayım.”

JP Morgan Chase’den Chauncy Lennon, kalifiye işçi açığıyla ilgili kapsamlı bir raporun yazarı. Lennon, Majah’ın iki istihdam açığı olan sektörü birleştirdiğini söylüyor. Bunlar tıp ve bilişim.

Lennon’ın raporu, yalnızca New York’ta tıp alanında 25 bin, bilişimde ise 8 bin 100, orta derece vasıflı kadronun doldurulamadığını ortaya koymuş. Önümüzdeki dört içinde bu sayının yüzde 15 artması bekleniyor. İki sektör de yaşanabilir maaşların üzerinde gelir sağlıyor.

Lennon, “Bu, iş arayanlar ve onların becerileri ile ilgili bir sorun. Ancak aynı zamanda işverenlerin yaptığı da önemli. İşverenler bazen bizim ihtiyacımız olan mesajları vermiyor. İşverenlerin, hangi mesleklerde açık olduğunu ve bu mesleklerde hangi beceriler gerektiğini daha iyi açıklamaları gerekiyor,” diyor.

Bu bilgileri elde eden Per Scholas, öğrencileri çalışma hayatına hazırlıyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG