Erişilebilirlik

Kahire Müzesi'ndeki Restorasyon Krizi Sürüyor


Kral Tutankamun Sıtmadan Ölmüş
Kral Tutankamun Sıtmadan Ölmüş

Mısır firavunu Tutankamun’un altın maskesinin yanlış şekilde restore edilmesinden sorumlu sekiz Mısırlı aleyhine dava açılması bekleniyor. Mısırlı savcılar Kahire’deki Mısır Müzesi çalışanlarını 3 bin 300 yıllık paha biçilmez altın maskeye zarar vermekle suçluyor

Firavun Tutankamun’un altın maskesi üzerindeki sakalın maskeden nasıl koparıldığı, restorasyon ekibinin 2014‘teki çalışmaları sırasında kopan parçayı yerine yapıştırmak için neden aşırı miktarda yapışkan madde kullandığı, soruşturmacıların yanıt aradığı sorulardan bazıları. Savcılık makamı ayrıca müze çalışanlarının fazla yapışkanı temizlemek isterken maskenin üzerinde çiziklere neden olduklarını da iddia ediyor.

Aralarında müzenin eski müdürünün de bulunduğu sekiz çalışan, ihmal ve profesyonel standartları ihlal etme suçlamalarıyla karşı karşıya.

Tutankamun’un altın maskesi, İngiliz arkeologlar tarafından 1922 yılında Tutankamun’un mezarında bulunmuştu. Maske, Kahire Müzesi’nin en değerli ve en çok turist çeken parçalarından biri.

Maske, 2014‘te yaşanan restorasyon krizinden sonra Almanya’da tarihi eser restorasyonu uzmanları tarafından tamir edilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG