Erişilebilirlik

Juno Jüpiter'in Yörüngesine Oturdu


Juno uydusunun Jüpiter'in çekim alanına girmesini sevinçle karşılayan NASA uzmanları.
Juno uydusunun Jüpiter'in çekim alanına girmesini sevinçle karşılayan NASA uzmanları.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Jüpiter’i incelemek üzere gönderdiği Juno uydusu, dev gezegenin yörüngesine oturdu.

Juno, Jüpiter’in çekim alanına girdikten 35 dakika sonra NASA’nın California eyaletindeki birimine sinyal göndermeye başladı.

Beş yılda 2 milyar 800 milyon kilometrelik yolculuk gerçekleştiren uydu, Dünya’yla iletişimi için güneş enerjisi kullanacak.

Uydu, atmosferi gaz bulutlarından oluşan dev gezegeni 20 ay boyunca incelemeye alacak. Jüpiter Güneş’e en yakın beşinci gezegen. Ama sistemin en büyük gezegeni olduğundan, üçüncü sıradaki Dünya’dan çıplak gözle görülebiliyor.

Juno’nun Jüpiter’den toplayacağı bilgilerle Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğuna dair ipuçları sağlaması umut ediliyor. Gezegenin yoğun gaz bulutları ve şiddetli fırtınaların olduğu atmosferinin altındaki yeryüzü de araştırılacak.

Pervane şeklindeki Juno uydusunun ana bilgisayarı ve elektronik aksamı titanyumdan yapılmış 1 buçuk santimetrelik kalın bir zırhla korunuyor. Zırh uyduyu güçlü radyasyondan korumayı amaçlıyor.

Bununla birlikte Juno, Jüpiter’e ulaşan ilk uydu değil. NASA’nın Galileo uzay aracı, 1995 ve 2003 yılları arasında Jüpiter’in yörüngesine girerek veri toplamıştı. Görev süresi 2018’de sona erecek Juno, daha sonra Jüpiter’in atmosferine çekilerek parçalanacak.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG