Erişilebilirlik

Japonya'da Nükleer Tehdit Sürüyor


Japonya'da Nükleer Tehdit Sürüyor
Japonya'da Nükleer Tehdit Sürüyor

Japonya’da teknisyenler bir nükleer tesisdeki erimeyi önlemek için üç reaktörü soğutma çabalarını sürdürüyor. Yetkililer, reaktörlerden birinde fazla ısının yakıt çubuklarının iki kez patlamasına yolaçtığını söyledi.

Tesisteki işciler çubukları soğutmak için üç gündür denizsuyu pompalıyor ancak yüksek ısı suyu buharlaştırıyordu.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, soğutma çabalarının sonuç vermeye başladığını durumun kontrol altına alınacağını umduğunu açıkladı.

Pazartesi sabahı Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama sonucu 3 numaralı ünitenin tavanı ve dış duvarları havaya uçtu.

Santralin 1 numaralı ünitesinde de Cumartesi günü patlama meydana gelmişti.

Patlamalar, Fukuşima Santrali’nin Cuma günkü deprem ve tsunami sonrasında soğutma sisteminin bozulması nedeniyle meydana geliyor.

Yetkililer, Pazartesi günkü patlamaya rağmen iç tecrit ünitede hasar oluşmadığını bu nedenle büyük çaplı bir radyasyon sızıntısı olmadığını bildirdi.

Santrali işleten Tokyo Elektrik Enerjisi şirketi soğutucuların eksikliği nedeniyle yakıt çubuklarının korumasız kaldığını bu yüzden de erime riskiyle karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Santralden büyük miktarda radyasyon sızması halinde deprem ve tsunami sonrasında Japonya’yı son günlerde etkisi altına alan felaketlere bir yenisi eklenmiş olacak.

Bu arada tesiste biriken buhar da, basınç oluşturmaması için dışarı salıverildi. Buhardaki hidrojenin, oksijenle karışarak önceki iki patlamaya neden olduğu sanılıyor.

Fukuşima civarında yaşayan 200 bin kişi evlerini boşaltmış durumda.

Evlerinde kalan 600 kadar kişiden de sokağa çıkmamaları istendi.

Yardım için bölgede bulunan Amerikan Ronald Reagan gemisinin komutanı, mürettebattan 17’sinde düşük seviyede radyasyon belirlenmesi üzerine geminin bölgeden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Komutan, mürettebatın üzerindeki radyasyonun derhal temizlendiğini de belirtti.

Foto Galeri

XS
SM
MD
LG