Erişilebilirlik

İstihdam Piyasasında Olumlu Haberlere Rağmen Ücretlerde Artış Olmadı


İstihdam Piyasasında Olumlu Haberlere Rağmen Ücretlerde Artış Olmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

ABD’de Haziran ayında tarım dışı istihdam 222 bin arttı. İşsizlik oranı da binde bir yükselişle yüzde 4,4 oldu. Bu oran, Amerikalılar’ın ekonomideki olumlu haberlerden cesaret alarak iş aramaya başladığı şeklinde yorumlanıyor. Ancak ücretlerde gerekli artış henüz sağlanabilmiş değil.

Ekonomist Mark Hamrick, bazı uzmanların ABD ekonomisini sağlam bir noktada gördüğünü söylüyor: “Bence ABD ekonomisi, açıkçası biraz sıkıcı bu aralar. Bu ille de kötü bir şey değil. Ne çok canlı, ne de fazla durağan bir noktada.”

Ancak esas mesele, daha yüksek ücretler için ekonomik büyümeyi arttırmak. Ekonomik darboğazın yaşanmasından bu yana ücret artışı çok sınırlı oldu. Sorunun bir bölümü bazı işlerin diğerlerinden daha çok ilgi çekmesinden kaynaklanıyor. Ekonomi uzmanı Neriman Behraveş’e göre bu durum, iki katmanlı bir iş piyasası yaratıyor: “Bu şu demek kalifiye elemanların maaşları yüzde 4-5 artarken, kalifiye olmayan piyasada ücret artışı hiç olmuyor. Bu da istihdam piyasasında bölünme yaratıyor.”

Yüzde 4,4 gibi tarihin en düşük işsizlik oranlarından birine rağmen, ortalama bir işçi maaşı geçen yıl sadece yüzde iki buçuk arttı. Bu da neredeyse dokuz milyon kişinin işini kaybettiği 2000’li yıllardaki Büyük Durgunluk’un kalıcı etkilerinden biri: “Ve işsizlik oranları düştükçe, daha fazla kişi işe girecek. Bu da ücretlere ters baskı yapacak. Şöyle ki işi zaten olan diğer çalışanlarla rekabet edecekler.”

İyi haberse işsizlik oranının yüzde 4’e kadar düşmeye yatkın olması: “Tam istihdam durumu demek, istihdamın daha fazla gelişemeyeceği bir noktaya ulaşması demek. Ve eğer birçok farklı koşula bakarsak, bazı iş kollarında daha iyi duruma gelebiliriz.”

Amerikan ekonomisinin önündeki bir başka sınav da yarı zamanlı çalışan 5 milyon 300 bin kişinin tam zamanlı çalışma arzusu. Üstelik birçok işveren artık daha kalifiye eleman arıyor. Bir yandansa fabrikaların otomasyona geçmesiyle insana olan gereksinim azalabilir. Son bir araştırmaya göre otomasyon, gelecek 15 yılda ABD’de istihdamın yüzde 40’ını tehdit ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG