Erişilebilirlik

İstanbul Saldırısına Washington'dan Tepki


Türkiye'de Amerikan askerlerine yönelik saldırı hem ABD Dışişleri Bakanlığı hem de Pentagon’dan yapılan açıklamalarla kınanırken barışcı protesto çizgisinin aşıldığı belirtildi

Türkiye'de Amerikan askerlerine yönelik saldırı hem ABD Dışişleri Bakanlığı hem de Pentagon’dan yapılan açıklamalarla kınanırken barışcı protesto çizgisinin aşıldığı belirtildi

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İstanbul’da demirleyen Amerikan savaş gemisi USS Ross’un personeline düzenlenen saldırının kendilerini “derinden kaygılandırdığını ve barışçı protesto çizgisini aştığını” söyledi.

İstanbul Eminönü'nde üç Amerikan askerinin bir grup tarafından, başlarına çuval geçirilerek, sözlü ve fiziki tacize uğramasına ilk tepki Türkiye’deki ABD Büyükelçiliği’nden gelmişti. Saldırı, hem dışişleri hem de savunma bakanlığında yapılan günlük basın toplantılarında da gündeme geldi.

Dışişleri: 'Barışçı protesto çizgisini aştı'

Konuyla ilgili Amerika Deniz Kuvvetleri’nin açıklamasını okuyan Psaki, “İstanbul’da USS Ross personeline yönelik saldırıdan derin kaygı duyuyoruz. USS Ross gemisi, Amerika ve Türkiye arasında uzun süredir devam eden işbirliği ve dostluğun işareti olarak İstanbul’u ziyaret ediyordu. Barışçı protesto hakkına destek versek de, bu olay barışçı protesto çizgisini aşıp şiddet ve tehdide dönüştü. Bu olayın soruşturulması için Türk yetkililerle birlikte çalışıyoruz,” dedi.

Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunun altını çizen Psaki, saldırının araştırılması için bölgedeki Amerikalı yetkililerin, Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığını bildirdi. Jen Psaki, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla sürekli bir teması olsa da, İstanbul’daki saldırıyla ilgili rahatsızlığın bakanlar düzeyinde ele alınmasını beklemediğini söyledi.

Pentagon: “Sokak eşkıyaları saldırdı”

Saldırı, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren tarafından da kınandı. Pentagon'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Warren, saldırıyı düzenleyenler için İngilizce’de sokak eşkıyası anlamına gelen “Street thugs” ifadesini kullandı. Warren, “Saldırı, görünen o ki sokak eşkıyalarınca yapıldı" dedi.

Warren, ayrıca "Bu saldırganlar, Türklerin ve Türk misafirperverliğine büyük bir gölge düşürüyor. NATO müttefiki Türkiye ile güçlü ilişkilerimizden memnuniyet duyuyoruz. Türklerin acil ve etkin bir şekilde olayı araştıracağından eminiz" şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG