Erişilebilirlik

İstanbul'da Türkçe Dersi Veren Suriyeli Türkmen


İstanbul'da Türkçe Dersi Veren Suriyeli Türkmen
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Çoğunluğu Suriyeliler’den oluşan onlarca sığınmacı çocuğun Türkçe öğrenmesi için kurulan Suriyeli bir dernekte müdür olan Ahmet Veys, kendisi gibi ülkesini terk etmek zorunda kalan çocuklara Türkçe dersi veriyor.

Halep’teki evini bırakarak yaklaşık dört yıl önce Türkiye’ye sığınan Veys, Suriye’de Halep Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuş. Veys, savaşın artık kendilerine yaşama imkanı bırakmamasından ötürü, ailesini de alarak Türkiye’ye yerleşmek zorunda kalmış. Veys, Suriye’de yaşadıklarını ve Türkiye’deki hayatını Amerika’nın Sesi için anlattı.

2011’de başlayıp 2012’de özellikle Halep’te şiddetlenen savaşın, kendisini şartların o an için daha iyi olduğu El Bab’a göç etmeye zorladığını anlatan Veys, orada bir buçuk sene yaşadıktan sonra kente IŞİD’in geldiğini söyledi. IŞİD’in halka çok baskı kurduğunu ve zulüm ettiğini söyleyen Suriyeli öğretmen, hastanelerin kapatıldığını, ilaç bulamadıklarını, yurtdışına çıkışların yasaklandığını ifade etti.

Annesi hastalandığı için ilaç bulmak zorunda olduklarını, bu yüzden ailesi ile birlikte kenti terk etmeleri gerektiğini söyleyen Veys, El Bablı bir arkadaşının yardımıyla Çobanbey’e gittiklerini anlattı. IŞİD'e bağlı adamların kendilerine yalnızca bir hafta süre verdiğini ve bu sürenin sonunda dönmezlerse evlerine el konulacağını anlatan Veys, önce Çobanbey’e oradan da Gaziantep’e ve son olarak da İstanbul’a geldiklerini anlattı.

Ülkesinde işkencelere, insanların acımasızca öldürülmelerine tanık olan Veys, Türkiye’ye geldikten sonra ülkelerine dönmeyi düşünmediklerini ifade etti.

Halep’te Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü okuyan Ahmet Veys, Türkmen bir ailenin çocuğu olduğu için Türkçesinin çok iyi olduğunu, Arapça da bildiği için öğretmenlerinin kendisine tercümanlık yapmayı teklif ettiğini anlattı. Ülkesinde iki yıl tercümanlık yapan Veys, El Bab’a taşındıktan sonra tercümanlık yapamadığını çünkü IŞİD’in yabancı dil öğretmeyi yasakladığını anlattı. Veys, IŞİD’in kentte sadece Arapça ve Kuran öğretilmesine izin verdiğini, Türkçe, İngilizce ve diğer yabancı dillerin öğretilmesinin yasak olduğunu söyledi.

Ahmet Veys, kendisinin mezun olduğunu ancak üç kardeşinin de üniversiteyi bitiremediğini, ülkede şartların okula gitmeye elverişli olmadığını belirtti.

Bir kardeşinin okula gitmek için evden çıktığını ve kardeşinden bir hafta boyunca haber alamadıklarını anlatan Veys, kardeşini soracak olurlarsa kendilerinin de askerler tarafından tutuklanacağını dile getirdi. Kardeşi eve döndükten sonra onu Türkiye’ye gönderdiğini söyleyen Suriyeli öğretmen, ülkelerinde can güvenliklerinin olmadığını söyledi.

Kendisiyle aynı bölümü okuyan Muhammed Ali adında bir arkadaşının, tam Halep’ten Türkiye’ye gelecekken annesinin rahatsızlandığını ve annesini hastaneye götürürken helikopterlerden atılan bir kurşunla öldürüldüğünü anlatan Veys, amcasının oğlunu da benzer şekilde kaybettiğini belirtti.

Babası çalışırken çalıştığı yerin yakınına top atışı yapıldığını ve babasının korkudan kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini anlatan Veys, savaşın acımasız yüzüyle birçok kez karşılaştıklarını söyledi.

Annesi ve kardeşleriyle Türkiye’ye sığınan Veys, sadece ablasının El Bab’ta kaldığını, internet ve telefon olmadığı için ablasından uzun süre haber alamadıklarını anlattı. El Bab’taki bir arkadaşının kendisine ulaşarak ablası, eniştesi ve 4 yeğeninin oturduğu evin bombalandığını ve enkazın altından yeğeninin çıkarıldığını haber verdiğinde çok korktuğunu belirten Veys, IŞİD’in ablasının evinin yıkıldığını gördüğü için onların Çobanbey’e geçmesine izin verdiğini anlattı.

Ahmet Veys, eğitim verdiği okullarda Suriyeli çocukların Türk öğretmenlerden çok kendisine geldiğini ve onların kültürlerini, dillerini ve yaşadıklarını bildiği için onlara yardım etmesini istediklerini dile getirdi. Veys, öğrencilerinin sadece Türkçe öğrenmek için değil de iş, sağlık ve başka konularda da kendisini aradıklarını ve elinden geldiği kadar herkese yardımcı olmaya çalıştığını anlattı.

Birçok arkadaşının kendisine daha iyi para kazanabileceği işler olduğunu, neden bu işleri yapmadığını söylediğini belirten Veys, “Ben başka işte çalışırsam, diğerleri çalışırsa bu çocuklara ne olacak?” dedi.

Suriyeli çocuklara yaklaşık 4 yıldır Türkçe öğreten Suriyeli öğretmen, bu işi bırakmayacağını, çocukların geleceği için Türkçe öğretmeye devam edeceğini söyledi:

“Çocukları bırakırsam, başka işlerde çalışabilirim, çok param da olabilir ama para her şey değil. Onları bırakmak istemiyorum.”

Babasının kendisine Türkçe öğrettiğini, ona çok emek verdiğini anlatan Veys, babasının eğitim-öğretim hayatında kalmayı tavsiye ettiğini, öldükten sonra bu hayatta sadece insanlara yaptığın iyiliklerin kalacağını öğütlediğini ve bu yüzden mesleğini bırakmak istemediğini belirtti.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG