Erişilebilirlik

İstanbul Beyoğlu’nda Söz Sırası Esnafta


İstiklal Caddesi’nin Tünel’e yakın kısmında bir kitapçının üst katındaki pencereden dışarıya bakıyoruz. Caddede durum normalleşmiş görünüyor. Dışarıda bol turist var. Kitapçı dostum, elindeki i-pad’den LGBT eyleminden videolar gösteriyor, sonra Ramazan’ın ilk günü Antikapitalist Müslümanlar’ın yeryüzü iftarından çektiği fotoğraflar üzerine yorum yapıyor. Bir gazeteci olarak eylemleri takip etmiş, “tarihi günlerdi” diyor. Sözü satışlara getiriyorum. Gülüyor, “işler berbat, geçen ayı nerdeyse siftahsız kapattık” yanıtı veriyor.

Uğur Eruzun: Beyoğlu esnafı kültürle özdeştir

Beyoğlu esnafının zor günler yaşadığı tartışma getirmez. Peki ama tepkisini kime göstermeli? Esnafın elinde palayla (aslında o pala değil kasapların kıyma için kullandıkları zırhtı) ya da sopayla göstericilere saldırdığı görüntüler hala hafızalarımızda çok taze. İstiklal Caddesi’nin otantik kitabevi Robinson Crusoe’nun sahibi Uğur Eruzun’un bu tepkiler hakkındaki tavrı çok net: “Beyoğlu esnafı kavramı kültürle özdeşleşmiştir. O yüzden de kültür turizmi buralarda olur. Kültürün kullandığı aletler de bellidir.”

Bu konuşmanın üzerinden iki gün geçti geçmedi Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği kısa adıyla TESKOMB bazı gazetelere ilan vererek “protestolara son verilmesi” çağrısı yaptı. Birlik Başkanı aynı gün (pazartesi) bir grup esnafla İstiklal Caddesi’nde bir de basın açıklaması yaparak “sokaklarımız, caddelerimiz huzura kavuşsun, esnaf mağdur olmasın” dedi. TESKOMB Başkanı Kadir Akgül’e göre, (altı kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, bir o kadar kişinin gözaltına alındığı, otuz iki kişinin tutuklandığı) son olayların en büyük mağduru esnaf oldu.

TESKOMB: Esnafın sabrı taşmak üzere

Kapı ve pencerelerinin kırılmasına rağmen sükunetini koruyan esnafın sabrının taşmak üzere olduğunu söyleyen Akgül şöyle konuştu:

“Herkes biliyor ki gösteriler nedeniyle en ağır kayıpları esnaf ve sanatkarlar veriyor. Özellikle yaz dönemi gelir beklentilerimizin hepsi boşa çıktı. Yerli ve yabancı turistler, semtimize uğramaz oldu. Ürünlerimiz tezgahta çürüyor. Mallarımız stoklarda bekliyor. Müşterilerimiz kaçıyor. Çoğu gün satış yapamadan kepenklerini kapatan esnaf ve sanatkar kardeşlerimiz var. Anne, babalar haklı olarak kaygılılar. Alışverişe gidemiyorlar. Sonuç olarak her gün bambaşka bir gerekçe ile düzenlenen artık amacını ve hedefini anlamadığımız işyerlerimizin bahçesinde, hatta içinde yapılan gösteriler, taşkınlıklar, sabrımızı tüketmektedir."

Peki esnafın sabrı tükenirse ne yapacak? Demokratik taleplerini mi tekrar tekrar dillendirecekler yoksa daha önce gördüğümüz şiddet örnekleri mi gündeme gelecek? “Artık yeter zamanı geldi” diyen Akgül, bu konuda yorum yapmadı.

BEYDER: TESKOMB’un açıklamasında Beyoğlu esnafı yoktu

Akgül’ün açıklamalarına Beyoğlu esnafının bir bölümünün örgütlü olduğu BEYDER’den yanıt geldi. Yaklaşık 800 üyesi bulunan Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Başkanı Tarkan Konar, Galatasaray Lisesi önünde düzenlediği basın açıklamasında “her şeyden önce tüm kurum, kuruluş ve şahıslara sesleniyoruz; kimse esnafı genellemeler yaparak, tarafmış gibi lanse edemez. Üstelik dün burada Beyoğlu’nu tanıyan bir esnaf da göremedik" diyerek TESKOMB’u eleştirdi.

Beyoğlu esnafı arasında Gezi sürecine karşı olanlar gibi destekleyenler de olduğunu söyleyen BEYDER Başkanı, “şiddete başvurulmadıkça bu durum olağandır. Gerçek esnafın silahla, palayla, bıçakla, sopayla işi olamaz. Sorunlarını diyalogla çözer” dedi.

Tarkan Konar: Beyoğlu Belediyesi bizi muhatap almıyor

Beyoğlu esnafının sorunlarının Taksim Dayanışması’na iletildiğini belirten Tarkan Konar, aralarında cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, bankalar ve belediyelerin de olduğu 29 kuruma mektup yazarak esnafın ticari ve ekonomik durumlarının aktarıldığını söyledi. Konar, “iadeli taahhütlü gönderdiğimiz mektuplardan sadece Beyoğlu Belediyesi’ne gönderilen evraklar 'muhatap bulunamadı' denilerek, iade edilmiştir. Evet, sorun yıllardır zaten budur. Esnaf belediyede muhatap bulamamaktadır” dedi.

Konar: Esnaf adına konuşanlar bugüne kadar neredeydi?

Konar, esnafın yıllardır yaşadığı sorunları gündeme getirmeyenlerin bugün esnaf dostu gibi davranmalarına tepki gösterdi ve şöyle konuştu:

“Şimdi tüm bu esnaf adına konuşma hakkını kendinde görenlere soruyoruz; ÖTV artışlarında, sigara yasası yapılırken, eğlence vergilerinde, mekan mühürlemelerinde, TAPDK mevzuatlarında, sponsorluk yasaklarında, inşaat nedeniyle Taksim'e ulaşım imkansız hale getirildiğinde neredeydiniz? Ne oldu da esnaf dostu oldunuz? İkinci yılı dolacak olan masa-sandalye yasağı, Türkiye’de tek bir ilçede uygulanan bu yasağa karşı neredeydiniz ve ne dediniz?” diye sordu.

BEYDER, ‘Esnafa Destek Ol Türkiye’ sloganıyla bir kampanya başlattı. Ve İstanbul halkını masa-sandalye yasağının ikinci yılında Beyoğlu esnafına destek vermeye çağırdı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG