Erişilebilirlik

İnşaat Yasağını Sürdürme Konusunda İsrail'e Baskılar Artıyor


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerine getirdiği geçici inşaat yasağını kısıtlı da olsa uzatmasının, son derece yararlı olacağını söyledi.

Clinton, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas arasındaki doğrudan görüşmelere aracılık etmek amacıyla bulunduğu Ortadoğu’daki temaslarını tamamladı. Görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamadı.

Bir İsrail televizyonuna konuşan Clinton, 26 Eylül’de bitecek inşaat yasağının uzatılması konusuna değindi. İsrail Başbakanlığı yasağın uzatılmayacağını, ancak gelecekteki inşaatların kapsamının kısıtlanacağını bildirilmişti.

Filistinliler Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleri inşaatlarına yeniden başlanması durumunda doğrudan görüşmelerden çekilecekleri uyarısında bulunuyor. Mahmud Abbas, Hillary Clinton’la dün Ramallah’ta görüşmeden önce, İsrail’in geri adım atmaması durumunda görüşmelere devam etmenin bir anlamı kalmayacağını açıklamıştı.

Avrupa Birliği liderleri de İsrail’den inşaat yasağını uzatmasını istedi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek inşaat yasağının üç ay bile uzatılmasının İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine bir ivme kazandıracağını savundu.

XS
SM
MD
LG