Erişilebilirlik

İsrail'de Hükümet Kuruldu


Benjamin Netanyahu ve Yahudi Vatanı Partisi Lideri Naftali Bennett
Benjamin Netanyahu ve Yahudi Vatanı Partisi Lideri Naftali Bennett

İsrail seçim sonuçlarında başı çeken partiler, koalisyon hükümeti kurmak için Başbakan Netanyahu ile uzlaşmaya vardı

Netanyahu’nun Likud Partisi, laik Yeş Atid, aşırı sağcı Yahudi Vatanı Partisi ve eskiden başbakanlık yapmış Tzipi Livni’nin başında bulunduğu küçük merkezci partiyle hükümet kurdu.

Kabinede görev dağılımı konusunda uzlaşmakta zorlanan partiler uzlaşamayınca hükümetin kurulması haftalarca geciktirmişti.

Yeni hükümetin gündeminde birçok uluslararası sorun var. Bunlardan belki en önemlisi İran’ın nükleer programı ile ilgili süregelen tartışmalar. Başkan Obama’nın 20 Mart’taki ziyareti öncesi konu, gündemdeki konumunu sürdürüyor.

İsrail’de daha önce görev yapmış Amerikalı bir diplomat olan Philip Wilcox aynı zamanda iki devletli çözümü savunan Ortadoğu Barışı Vakfı’nın da başkanı. Wilcox yeni hükümetin İran konusundaki saldırgan tavrını devam ettireceğini tahmin ediyor. Yeni hükümetten İran’ın nükleer silah sahibi olmasının İsrail için ciddi bir tehlike olduğu iddialarına devam etmesini beklediğini söyleyen eski diplomat, İran’ın nükleer güce sahip olmadan askeri olarak engellenmesi gerekliliğinin de siyasi söylemde yerini koruyacağını tahmin ediyor.

Neo-con’lara yakınlığıyla bilinen Demokrasi Müdafaa Vakfı’nda araştırma başkan yardımcısı Jonathan Schanzer yeni koalisyonun Ortadoğu barış sürecini canlandırmaya yanaşmayacağını düşünüyor. Schanzer koalisyonda yalnızca ufak ortaklardan Tzipi Livni’nin partisinin, barış sürecini başlatma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Yeş Atid ve Yahudi Vatanı Partisi ise barış sürecini tekrar başlatma konusunda isteksizler.

Yeş Atid Ocak ayındaki seçimlerde sürpriz bir başarı elde ederek parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan ikinci parti olmuştu. Netanyahu’nun Likud Partisi’ne olan destek ise düşmüştü.

Yeni hükümette yer almayacak en büyük parti ise İşçi Partisi. Parti seçimlerde parlamentodaki 120 sandalyeden 15’ini elde etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG