Erişilebilirlik

‘İsrail Türkiye’ye 20 Milyon Dolar Önerdi’


İsrail gazetesi Haaretz, Mavi Marmara baskınında ölenlerin ailelerine ve yaralananlara ödenmek üzere İsrail’in 20 milyon önerdiğini, Türkiye’nin teklife henüz yanıt vermediğini yazdı

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail’in Mavi Marmara baskınında ölen ve yaralananların ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeme teklifinde bulunduğunu yazdı.

Haberi Batılı diplomatlara dayandıran gazete, Türkiye’nin, İsrail’in teklifine henüz yanıt vermediğini de bildirdi.

Türkiye-İsrail ilişkileri, 2010 yılında, Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara’ya İsrail komandolarının düzenlediği baskın sonrasında büyük bir gerilim yaşamıştı. İsrail, Türkiye’nin ablukayı deldiğini ve komandoların meşru müdafaa amacıyla ateş açtıklarını söylemişti.

Olay sonrasında Ankara, İsrail’den, resmen özür dilemesini, baskında ölen 9 kişinin yakınlarına ve yaralananlara tazminat ödenmesini istedi. Konuyla ilgili ikili görüşmeler, İsrail’in resmen özür dilemesi sonrasında 2013 yılı başlarında başlamıştı.

Haaretz gazetesi görüşmelerde aylarca ilerleme sağlanamadığını, ancak İsrail heyetinin Aralık ayında İstanbul’u ziyareti ve Türkiye’nin tazminat miktarını aşağı çekmesiyle görüşme sürecinin yeniden canlandığını yazdı.

Gazeteye göre, Türkiye 30 milyon dolar isterken, İsrail, bunun sadece yarısını ödemeyi önerdi.

Haaretz, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun son olarak 20 milyon dolara kadar tazminat ödemeyi kabul ettiğini ve görüşmeleri yürüten İsrail heyetine bu miktarı gerekirse, 3 milyon daha yükseltme yetkisi verdiğini yazdı.

Gazete, paranın doğrudan ölenlerin akrabalarına veya baskında yaralananlara verilmeyeceğini ve vakıf hesabına yatırılarak, belirlenen kriterler çerçevesinde ödeneceğini de yazdı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG