Erişilebilirlik

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan ‘Arakan’ Çağrısı


Kazakistan’ın başkenti Astana’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Myanmar hükümetini, Arakanlı Müslümanlar’a karşı şiddet ve ayrımcı uygulamalara derhal sona erdirmeye yönelik tüm tedbirleri almaya çağırdı.

İİT, Myanmar hükümetine uluslararası hukuk ve insan hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu

Örgütün ilk kez düzenlediği Bilim ve Teknoloji Zirvesi sırasında, dönem başkanı Türkiye’nin inisiyatifiyle Arakan’daki Müslümanların durumunun ele alındığı bir toplantı da düzenlendi.

Toplantının ardından yayınlanan 19 maddelik sonuç bildirisinde, “Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar’a karşı güvenlik güçlerince son dönemde girişilen sistematik vahşi eylemlere dair derin kaygı” duyulduğu ifade edildi.

Myanmar hükümetinden, barış ve toplumlar arası uyumu tekrar tesis edecek ve Arakan’daki insani durumun daha da kötüleşmesini önleyecek tüm gerekli adımları atmasının da istendiği bildiride, hükümete ayrıca,eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başkanlık ettiği Arakan Danışma Komisyonu’nun tavsiyelerine uyması çağrısı yapıldı.

Bildiride, İİT’ye üye ülkeler ve uluslararası toplum da, BM’yle de birlikte hareket etmek suretiyle, Arakan’daki evlerinden olan Myanmarlı mültecilerin geri dönüşünü sağlama yönünde çabalarını ve insani yardımlarını sürdürmeye davet edildi. Myanmar hükümetinden de mültecilerin itibarlı ve güvenli geri dönüşü için acil adımlar atması talep edildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG