Erişilebilirlik

İskoçların Bağımsızlık Yürüyüşü


“Herkes Bir Bayrak Altına” adlı siyasi organizasyon, İskoçların İngiltere’den bağımsızlık talebiyle yeni bir yürüyüş düzenledi. Glasgow’da bu sabah başlayan yürüyüşle ilgili, Twitter’da #AUOBGlasgow başlığı, dünyanın en çok paylaşılan başlığı olarak tüm gün 1 numarada kaldı.

Göstericiler ellerinde “Saltire” adıyla anılan, mavi üzerine beyaz çapraz İskoç ulusal bayrakları ve kıyafetleriyle Kuzey ritimleri eşliğinde yürüdü.

Glasgow’un tarihi caddeleri, gönlünde bağımsızlık yatan ve her fırsatta bunu gündeme getiren İskoçlarla doldu.

“Ne zaman özgürlük istiyoruz, hemen şimdi!” Sloganlarıyla yürüyen kalabalığın içinde İskoç bayraklarının yanı sıra Avrupa’nın bağımsızlık isteyen başka ulusların da bayrakları dalgalandı. En çok göze çarpanı Katalanlar’ın bayrağı oldu.

Bu seri yürüyüşlerin amacı İngiltere’ye bir mesaj vermek. Londra, konu her gündeme geldiğinde “Bağımsızlık hayali bir avuç azınlığın hevesi” diyor. Toplanan kalabalık ise pankartlarla, Londra’nın hakimiyetinin sınırlarını hatırlatıyor.

Glasgow sokaklarındaki coşku İngiliz basınında alt sıralarda. Onun da eleştirisi yine alternatif bir medya niteliği taşıyan Twitter’da.

İngiltere’de 2 Mayıs Perşembe günü yapılan yerel seçimlerde hükümet önemli ölçüde oy kaybıyla karşı karşıya kaldı. Ayrılıkçı İskoçlar bu durumu yeni bir fırsat olarak dile getiriyor. Amaçları 2021’de bir halk oylamasına gitmek.

2014’de 1 Milyon 600 bin kişinin ayrılık yönünde oy kullanmasına karşın 2 milyon İskoç İngilizlerle devam kararı vermişti. Neden bir referandum daha, diye soranların karşısına muhalifler Brexit’le çıkıyor.

İskoçlar’ın %62’si AB’de kalma yönünde oy vermişti. Brexit sarmalı her yönüyle İngiltere’nin politik gündemindeki sıcaklığını uzun süre koruyacak gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG