Erişilebilirlik

IŞİD’in Suriyeli Yöneticisi Adana’da Yakalandı


Adana’da düzenlenen operasyonda IŞİD’in yönetim kadrosunda olduğu belirlenen ve örgüte Avrupa’dan eleman kazandıran bir kişi eşiyle birlikte gözaltına alındı. Suriye uyruklu şüpheli tutuklanırken eşi sınırdışı edildi.

Operasyon Adana Emniyet Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından düzenlendi. Daha önce alınan istihbarata göre Suriyeli Safwan Qahwatı’nin IŞİD’in yönetim kadrosundan olduğu ve Avrupa ülkelerinden örgüte eleman kazandırdığı belirlendi. 15 Mart'ta Hatay’dan Türkiye’ye girdiği belirlenen Qahwatı yakın takibe alındı. Türkiye içinde takip edilen Qahwatı ve eşi otobüste yolculuk ederken Adana yakınlarında yakalandı. İstanbul üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalıştığı tahmin edilen Qahwatı ve eşinin bindiği otobüsü Tarsus-Adana-Gaziantep otoyolunun Sarıçam İlçesi yakınlarında durduran polis, Qahwati ve eşini gözaltına aldı.

Eşi sınırdışı edilen, kendisi ise poliste sorgulanan Qahwatı’nın Avrupa ülkelerinden örgüte eleman temin etmek amacıyla Türkiye’ye geldiği belirtildi. Qahwatı'nın üzerinden çıkan dijital verilerde farklı mekanlarda silah ve paralarla çekilmiş fotoğraflar bulundu. Bir fotoğrafta ise Qahwatı’nın yüzü maskeli şekilde bir kişinin boğazına bıçak dayamış halde olduğu görülüyor. Fotoğraflarda Qahwatı'nın parmağında görülen yüzüğün örgüt yöneticileri tarafından mühür yerine kullanıldığı belirtildi.

IŞİD’e katılan Avrupalılar'a silah ve bomba eğitimi verdiği ileri sürülen Qahwatı’nın, 10 Şubat'ta Adana'da yakalanıp tutuklanan örgütün yönetim kadrosundan Lübnan uyruklu Danimarka vatandaşı Mahamad Laban ile Irak uyruklu İsveç vatandaşı Mohammed Tefik Saleh ile bağlantısı tespit edildi. Sorgusu tamamlanan Qahwatı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG