Erişilebilirlik

IŞİD 'Zekat' Diye Adlandırdığı Vergiyle Ayakta


Rakka sokaklarında dolaşan bir silahlı IŞİD militanı
Rakka sokaklarında dolaşan bir silahlı IŞİD militanı

IŞİD, kaçak petrol satışlarının yanı sıra hakim olduğu yerlerde getirdiği yeni ve zorunlu vergilerle ayakta duruyor.

Bir kısmı Türkiye'ye kaçak girdiği belirtilen petrol geliri yılda yarım milyar dolara kadar ulaşan IŞİD, halifelik ilan ettiği alanlardaki harcama ve giderlerini karşılamak için "vergilendirme" yolunu tercih ediyor. Financial Times gazetesi, konuyla ilgili haberinde, adeta bir şirketi analiz eder gibi değerlendirdiği IŞİD'in sadece Irak'ın Musul kentinde çalışanlardan topladığı vergilerin yılda 23 milyon dolar olduğunu yazdı.

Zekat (!)

Bir yandan, uluslararası koalisyon ve Rusya'nın ağır hava saldırıları nedeniyle petrolü istediği gibi kaçırmakta zorlanmaya başlayan IŞİD, diğer taraftan, bunu tazmin etmek için vergilendirme yolunu tercih ediyor. IŞİD, kontrol ettiği bölgelere giriş yapan her türlü maldan gümrük vergisi alıyor. IŞİD, gelir sahibi olan herkesten ‘zekat’ adı altında vergi topluyor. Varlıklı kişiler mal varlıklarının yüzde 2,5 kadarını zekat olarak verirken, çiftçiler ise toplanan hasadın yüzde 5 ila 10'u arasındaki bir bölümü vergi olarak ödüyor.

Marketçi Mansur

Financal Times, IŞİD'in, Suriye'nin doğusunda küçük bir market işleten Mansur'un mallarına sayım yaptığını anlattı. Buna göre, dükkandaki malların perakende fiyatları üzerinden bir vergi getiren IŞİD, bazı mallar için ne kadar vergi koyacağını ise çevrede basit bir piyasa araştırması yaparak belirledi. Beş saat süren mali denetiminin ardından, Mansur'a 100 dolardan biraz fazla vergi borcu yazıldı. IŞİD mali denetçileri, Mansur'a, "Sen eğer zekat vermezsen nasıl zafer kazanacağız?" diye bağırdı.

Ağır ceza

IŞİD, getirdiği vergiler ve kaçak petrol satışlarının dışında, ele geçirdiği bölgelerde bulunan bankalardaki paralara el koymuş, savaş ganimetleri toplamış ve askeri üslerde talan ve yağma yapmıştı. IŞİD'in Suriye ve Irak'ta elinde tuttuğu topraklar İngiltere'den daha büyük. Son zamanlarda yediği darbeler ve özellikle kaçak petrol yollarının bombalanması IŞİD'in savaşçılarına verdiği maaşlarda kesinti yapmasına neden olmuştu. Türkiye-Suriye sınırından IŞİD bölgelerine giren kamyonlardan toplanan vergilerin yıllık miktarının 150 milyon dolara yakın olduğu tahmin ediliyor. IŞİD bölgelerinde yemeklik yağ, temizlik malzemesi ve gıda ürünleri satan Mervan adındaki bir tüccar, "Bana mal sattırıyorlar, çünkü zekat ödüyorum" dedi.

Financial Times, vergi vermeyenlere ağır cezalar verildiğini de yazdı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG