Erişilebilirlik

'IŞİD Organ Kaçakçılığı Yapıyor' İddiası


<font><font>美</font></font><font><font>國</font></font><font><font>駐港總領館舉辦觀摩美</font></font><font><font>國</font></font><font><font>大選活動(美國之音海彥拍攝)</font></font>
<font><font>美</font></font><font><font>國</font></font><font><font>駐港總領館舉辦觀摩美</font></font><font><font>國</font></font><font><font>大選活動(美國之音海彥拍攝)</font></font>

Irak’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Muhamed Ali ElHakim, IŞİD militanlarının gelir kaynaklarından birinin organ ticareti olabileceği uyarısında bulundu.

Büyükelçi ElHakim, IŞİD’in Irak halkına karşı en ciddi suçlardan birini işlediğini söyledi. ElHakim, IŞİD insanlığa karşı soykırım suçu işlediğini ve uluslararası hukuk karşısında hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

IŞİD’in işlediği suçların çoğu, grubun kendi üyeleri tarafından belgeleniyor.

Büyükelçi ElHakim, IŞİD militanlarının organ ticareti yaptıkları konusunda duyumlar aldıklarını söyledi.

ElHakim, 10 ila 20 kişinin gömüldüğü toplu mezarlarda organ ticareti yapıldığını gösteren bazı bulgular elde ettiklerini kaydetti, toplu mezar bulduklarında önce cesetlere baktıklarını söyledi. ElHakim’e göre bu cesetler, kurşun yarası ya da bıçak darbeleriyle ölen kişilere ait. Ancak büyükelçi, bazı cesetlerin sırt kısımlarındaki kesiklerin, akıllara öncelikle böbrek olmak üzere organ ticaretini getirdiğini kaydediyor.

IŞİD’in Irak’ta Musul, Suriye’deyse Halep’teki havalimanlarına erişimi olduğunu belirten ElHakim, örgütün bu ulaşım merkezlerini uluslararası çapta organ ticareti için kullanabileceğini öne sürüyor. Büyükelçi ElHakim, IŞİD militanlarının Musul’da cenazelerden organ çıkarmayı reddeden doktorları öldürdüğünü de iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler’in Irak Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov ise organ kaçakçılığıyla ilgili raporları gördüklerini ancak yeterli soruşturma olmadan bu iddiaları doğrulayamadıklarını belirtti. Irak topraklarının üçte biri militanların elinde olduğu için organ kaçakçılığı gibi iddiaları doğrulamak son derece zor.

1990’lı yılların sonunda Kosova Savaşı sırasında da organ kaçakçılığı yapıldığı yolundaki iddialar beş yıl önce gündeme gelmişti. Kosova Özgürlük Ordusu’nun Arnavutluk sınırında kurduğu toplama kamplarında aralarında Sırplar’ın da bulunduğu çok sayıda rehineyi öldürüp organlarını karaborsada sattıkları iddia edilmiş ancak bu iddialar hiçbir zaman doğrulanamamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG