Erişilebilirlik

IŞİD Hilafeti Bir Yaşına Girdi


IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin, Suriye’yle Irak topraklarının bir kısmı üzerinde kurduğunu ilan ettiği “halifelik” bir yaşına girdi. Dünya üzerindeki en ölümcül topraklara dönüşen bu bölgede, ulusararası güçler radikal dinci militanları durdurmaya odaklanmış bulunuyor.

Suriye ve Irak güvenlik güçleriyle savaşan, ellerine geçirdikleri esirlerin kafalarını kesen, canlı bomba eylemleri düzenleyen ve diğer ülkelerde yapılan saldırıları üstlenen Sünni IŞİD militanları, dünyadaki bütün Müslümanlar'ı kendilerine katılmaya çağırıyor.

Suriye’de yaşanan iç savaştan ve durumun yarattığı siyasi kaostan yararlanan IŞİD militanları, hilafetin başkenti olarak saydıkları Rakka ile Suriye’de birçok kenti ele geçirirken, Irak’ta da Musul, Ramadi ve Felluce’yi kontrol altına almayı başardı.

Suriye güvenlik güçleri ve farklı isyancı gruplar arasında yaşanan iç savaşa IŞİD’in de katılması, bölgede kontrolu ele geçirmeye çalışan güçlerin dengesini değiştirdi. Suriye ordusu, isyancılar ve militanlar arasında yapılan yeni cephe savaşları, milyonlarca kişiyi evlerini terk etmek zorunda bırakırken, 200 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Irak’ta yaşanan şiddette de büyük artış yaşandı. Irak güvenlik güçlerinde geçtiğimiz yıl Mayıs ile Haziran ayları arasında yaşanan ölüm oranı yüzde 350 arttı. 2014, Amerikan ordusunun Irak’tan ayrılmasından sonra en ölümcül yıl oldu. 2015’teki rakamların geçen yıl kaydedilen ölüm oranını rahatça geçmesi bekleniyor.

Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleri geçen yıl Ağustos ayında Irak’ta IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenlemeye başladı. Bir ay sonra da bu hava saldırıları, Suriye’yi de içine alacak şekilde genişletildi. ABD Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, koalisyon savaş uçakları 10 ay içinde 4 bin 800 sorti gerçekleştirdi ve bu hava desteği Irak ordusu ve Suriye’deki savaşçıların kaybedilen bazı toprakları geri almasını sağladı.

Ancak bu ilerleme, büyük başarılar elde edemese de ayakta kalmayı başaran Irak ordusunun Irak’ın kuzey ve batı kentlerini IŞİD’den geri alabilmesiyle sınırlı kaldı. Irak güvenlik güçlerinin yürüttüğü askeri operasyonlara, İran'ın desteklediği milisler ve Kürt savaşçılar da destek verdi. Anbar vilayetini geri almak için yürütülen operasyonlarda da bu güçler Irak ordusunun yanında savaşıyor. Bölgeye Amerikan askeri konuşlandırmayacağını yineleyen Başkan Barack Obama, askeri danışman ve eğitmen göndermeyi tercih etti.

IŞİD şiddetinin hedefinde, kafir olarak gördükleri Şii’ler, Kıpti Hristiyanlar, Suriye’deki Dürzi’ler ve Irak’taki Ezidiler bulunuyor. IŞİD'in üstlendiği terör saldırıları arasında geçtiğimiz hafta Tunus ve Mısır’da yapılan silahlı eylemlerin yanısıra Suudi Arabistan ve Yemen’de yapılan bombalı saldırılar bulunuyor.

IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’ta ele geçirdikleri kentlerde bulunan tarihi kalıntılar, türbeler ve kültürel eserler de, IŞİD militanları tarafından tahrip edildi.

Dünya liderleri birçok kez, askeri operasyonların yanısıra IŞİD’e giden mali kaynakların kesilmesi, örgütün geniş bir kitleye hitap edebilmesinin önüne geçilmesi ve örgüte yabancı cihatçı katılımının engellenmesine yönelik çok yönlü bir strateji geliştirilmesi çağrısında bulundu.

IŞİD Hilafeti Bir Yaşına Girdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG