Erişilebilirlik

‘IŞİD’e Karşı Türkiyesiz Başarılı Olamayız’


Brett McGurk
Brett McGurk

Başkan Barack Obama’nın IŞİD'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk, Türkiye olmadan IŞİD’e karşı mücadelede başarıya ulaşmalarının mümkün olmadığını söyledi.

McGurk, Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği brifingde, Kobani’de YPG yetkilileriyle görüşmesine Türk hükümetinin sert tepkisine dair bir soruyu da yanıtladı.

Özel Temsilci, son 18 ayda en çok ziyaret ettiği ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Türkler bizim kritik bir ortağımız. Onlarla olağanüstü boyutta yakın çalışıyoruz” dedi.

Her iki ülke olarak birbirlerine tavsiyelerinin olduğunu ve çok yakın çalışmaları neticesinde sınırda “gerçek bir fark” yarattıklarını kaydeden McGurk, bu yakın ortaklığı devam ettireceklerinin altını çizdi.

McGurk, Kobani ziyaretiyle ilgili de, “Kobani’ye ziyaretimin ana odak noktası, başta Şadadi’de olmak üzere IŞİD’e karşı sadece Kürtler değil, Araplar, Hıristiyanlar ve diğerlerini bir araya getirerek aralarında bir siyasi uyum yaratma üzerineydi” dedi.

Şadadi operasyonunun devam ediyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren McGurk, “Türkiye, (IŞİD’e karşı) bu mücadelede bizim için ana ortaklardan biri. Bu yüzden Başkan Obama Cumhurbaşkanı Erdoğan ile neredeyse bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı. Bu konuda birlikte yakın çalışmalıyız. Bunda Türkiyesiz başarılı olamayız” diye konuştu.

McGurk, yabancı savaşçıların Suriye’ye girişinin önlenmesi konusunda da Türkiye’nin olumlu çabalarını övdü.

Bir gazetecinin “IŞİD’in halen kaç yabancı savaşçısı var?” sorusunu yanıtlayan McGurk, 120 ülkeden 35 bin kadar yabancı savaşçının IŞİD’e katıldığını ancak şimdi bu rakamın 25 bine düşmüş olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Bu konuda Türkiye’nin önemli payı olduğuna dikkati çeken McGurk, Türkiye’nin yabancı savaşçıların Suriye’ye girişinin önlenmesinde önemli başarı gösterdiğini, ancak bunu başarmanın yalnızca Türkiye’nin çabalarıyla olmayacağını, militanların çıktığı ülkelerin de Türkiye ile bilgi paylaşmalarının önem taşıdığını kaydetti.

Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook da, basın brifinginde Türkiye’nin Suriyeli Kürtleri hedef alan sözlerinin sorulması üzerine, “Suriye’deki durum ve özellikle de Kürtlerle ilgili olarak Türkiye ile detaylı görüşmelerimiz olmuştu. Sahada IŞİD’e karşı savaşan gruplara desteğimizi ifade etmiştik. Bu bazı Kürt grupları da kapsıyor. Bu konuda Türkiye ile görüş ayrılığı yaşamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG