Erişilebilirlik

'IŞİD Türkmenler'e Yine Kimyasal Silahla Saldırdı'


Iraklı yetkililer IŞİD’in Kerkük yakınlarındaki Taze Hurmatu’ya kimyasal silahlarla iki ayrı saldırı düzenlediğini bildirdi. Yetkililer 600 kişinin yaralandığını ve yüzlerce kişinin bölgeden kaçtığını belirtiyor.

Güvenlik yetkilileri ve tıbbi yardım görevlileri IŞİD’in kimyasal başlık taşıyan roketlerle Taze Hurmatulu saldırdığını açıkladı. Üç gün önce de benzer saldırı düzenlenen bölgede Şii Türkmenler yaşıyor.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, saldırıya karşılık verileceğini açıkladı. Taze Hurmatu’da önceki saldırıda üç yaşında bir kız çocuğu hayatını kaybetmişti. Abadi bu saldırının “cezasız kalmayacağını” söyledi.

Taze Hurmatulu bir yetkili, kadın ve çocukların panik içinde kaçıştığını söylerken, kimyasal silah taraması yapmak üzere bir Alman ve bir Amerikan ekibinin bölgeye geldiğini açıkladı.

Bir hastane yetkilisi de, saldırıya maruz kalanlarda yanık, nefes yetmezliği ve su kaybı teşhis edildiğini söyledi.

Kerkük’te yaşayan bir yazar ve siyasi gözlemci Mala Ferman, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD’in Kerkük’e topyekun bir saldırı düzenlemesini beklemediğini, ama bu tarz küçük çaplı saldırılarına devam edebileceğini söyledi.

Geçen ay Irak ve Amerikan özel kuvvetlerinin katıldığı bir ortak operasyonda, IŞİD’in kimyasal silah programıyla bağlantılı olduğu anlaşılan bir sorumlusu ele geçirilmişti.

Amerika önderliğindeki koalisyon, IŞİD’in elindeki klor ve düşük kalite sülfür hardal gazının çok güçlü etkiye sahip olmadığını bildirdi. Koalisyon sözcüsü Albay Steve Warren, bunun bir tehdit olarak algılanmakla birlikte “uykularını kaçıran bir durum olmadığını” söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG