Erişilebilirlik

İran Yeni Yasağa Neden Sert Tepki Göstermedi?


Donald Trump’ın birçok İranlı’ya Amerika kapılarını kapatan yeni seyahat yasağına Tahran’dan gelen yanıt beklendiği kadar sert olmadı.

İran basını Dışişleri Bakan yardımcısı Macit That Ravançi, Tahran’ın yasağı reddettiğini ve kararnamenin Amerikan dış politikasının düzensizliğinin ürünü olduğunu yazdı.

Yeni kararname, İran dışında Müslüman nüfuslu beş ülkenin daha vatandaşlarının 16 Mart itibarıyla 90 gün Amerika’ya girişini yasaklıyor. Gerekçe ise bu ülkelerin, seyahat edecek vatandaşlarının potansiyel terörist olup olmadığını belirleyecek yeteneğe sahip olmaması.

İran’ın Fars ve ISNA haber ajansları, Ravançi’nin “Yeni seyahat kısıtlamalarının temeli sağlam değil ve Trump’ın dış politikadan anlamadığını gösteriyor. İran’ın önceki yasağa yanıtı değişmedi, yeni bir eyleme gerek yok” sözlerine yer verdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Trump’ın ilk seyahat yasağının İran ve İslam dünyasına hakaret olduğunu söylemiş ve Tahran’ın da ABD vatandaşlarına bazı istisnalar dışında vize vermeyeceğini açıklamıştı. Tek istisna da ABD erkek güreş takımının, Kermanşah’taki Dünya Şampiyonası’na katılmasına izin verilmesi olmuştu. Finalde Amerika, İran’a yenildi. Bunun dışında başka istisnalar olup olmadığına ya da kaç ABD vatandaşına vize verilmediğine dair Tahran’dan bilgi verilmedi.

Güney Florida Üniversitesi’nden İran uzmanı Mohsen Milani, Tahran’ın yeni yasağa olan tepkisini temkinli olarak değerlendiriyor.

Amerika’nın Sesi Farsça servisine konuşan Milani, “İran Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın açıklaması, ABD’nin dış politikada izleyeceği yolun halen belirsiz olduğunu düşünmesinden kaynaklanıyor. Tahran, yasak yürürlüğe girdikten sonraki 90 günde ne olacağını görmek istiyor. Yasak kalıcı mı olacak, nükleer anlaşmanın geleceği ne olacak, Washington Devrim Muhafızları’nı yabancı terör örgütü ilan edecek mi? Bu soruların yanıtına bağlı olarak Tahran da konum alacak” diyor.

Ancak Milani’ye göre, İran’ın muhafazakar siyasetçileri Trump’ın seyahat yasağı konusundaki ısrarından faydalanabilir. İran uzmanı, “Muhafazakarlar tam da Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi bu yasağı, ‘Amerika bizim düşmanımız” iddiasını desteklemek için kullanacak. Hatta bu yasağı, İran’daki ABD nüfuzunu azaltacağı için destekleyenler de var” ifadelerini kullanıyor.

İranlı ılımlılar ise Milani’ye göre hayal kırıklığına uğradı. Zira Amerika, onlar için önemli bir seyahat noktası. Çalışmak için, eğitim için buraya gelmek isteyen İranlılar bu durumdan hiç memnun değil.

Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’nin sosyal medya hesaplarında İranlılar yasakla ilgili düşünceleri paylaşıyor.

Amir123987yser takma isimli bir kullanıcı, “Niye Suudi Arabistan’ın aksine hiçbir terör olayına karışmayan biz İranlılar yasaklanıyoruz?” diye soruyor ve 11 Eylül saldırılarını düzenleyenler arasında Suudi vatandaşları olduğuna dikkat çekiyor. Mehdi Beirami adlı bir başka okuyucu da, hayatı boyunca hiçbir Amerikan ürününü almayacağını söylüyor.

Bazı İranlı sosyal medya kullanıcıları ise öfkelerini Amerika’dan değil İran hükümetinden çıkardı. Bir kullanıcı, İranlıların kızmaya hakkı olmadığını çünkü hükümetin destek verdiği gösterilerde Amerika bayraklarının yakıldığını hatırlatıyor. Bir diğer kullanıcı da, yasak listesinden çıkarılan Irak’ta Amerika karşıtı gösterilerin İran’dan daha az olduğuna dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG