Erişilebilirlik

İran: 'ABD Yaptırımları Kurtarma Faaliyetlerini Engelliyor'


Gülistan, İran, 27 Mart 2019
Gülistan, İran, 27 Mart 2019

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran’a Trump yönetimi tarafından geçen yıl uygulanmaya başlanan yaptırımların sel baskınıyla mücadele edilen bölgelerde kurtarma çalışmalarının başarısını olumsuz etkilediğini bildirdi. İran’daki sel felaketinde şu ana kadar en az 50 kişi hayatını kaybetti.

Zarif, Twitter’dan yazdığı mesajda ABD’nin İran’a yönelik maksimum baskı politikasının, İran Kızılay’ının ani sel baskınları yüzünden zor durumda kalan topluluklara yönelik yardım çalışmalarına engel olduğunu belirtti.

Yaptırımların Tahran’ın çok ihtiyaç duyduğu yardım malzemelerine erişimini engellediğini söyleyen Zarif, bunlar arasında yardım helikopterlerinin de olduğunu kaydetti. Zarif, “Bu sadece ekonomik bir savaş değil, bu ekonomik terör” sözlerini kullandı.

İran son iki haftadır ülkenin batı kesimlerinde etkili olan büyük bir sel felaketiyle mücadele ediyor. Haber ajansı Associated Press’e (AP) göre ölü sayısı 50’ye yükseldi. Seller yüzlerce köy ve kasabayı etkiledi.

Birçok kentin zarar gördüğü afet sonrasında bazı bölgelerde olağanüstü hal ilan edildi.

İran Kızılay’ının hesapları kapalı

Dışişleri Bakanlığı Sözücüsü Behram Kasemi, İran resmi haber ajansı IRNA’ya Salı günü yaptığı açıklamada, ABD yaptırımları yüzünden İran Kızılay’ının tüm yabancı banka hesaplarının kapatıldığını ve hiçbir yapancı kurumun seller yüzünden zor durumda kalan İranlılar’a yardım gönderemediğini söyledi.

Yerel yetkililer, erişimin kesildiği uzak bölgelere gidebilecek helikopterlerin gönderilmesi için sık sık çağrı yapıyor. Devlet yayın kurumları İran Kızılay’ına ve orduya ait bir düzine helikopterin yardım çalışmalarına katıldığını bildirdi.

İngiltere ve Almanya da İran’a güvenlik malzemeleri ve yardım tekneleri de dahil olmak üzeri çeşitli yardım ekipmanı göndermeyi teklif etti.

İran basını seller yüzünden 80 kadar şehirlerarası ve 2 bin 200 köy yolunun kapandığını, elektrik kesintisinden dolayı ülkenin batısındaki İlam ve Luristan vilayetleriyle iletişimin koptuğunu bildirdi.

İran’da güvenlik önlemleri yetersiz

Barajların taşabileceği uyarısı yapan yetkililer birçok bölgede tahliye emri verdi. Devlet televizyonu ülkenin batı ve güneybatısında sular altında kalan köy ve kasabaların görüntülerini yayınladı.

Başkan Donald Trump’ın geçen yıl ABD’yi İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan çekmesinin ve ekonomik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasının ardından İran para birimi riyal geçen aylarda büyük değer kaybı yaşadı. Bu durum ülkede fiyatların aniden fırlamasına ve birçok İranlı’nın birikimlerinin kısa sürede erimesine yol açtı.

Seller ise Mart ayının sonunda ülkenin kuzeyindeki Gülistan ve Mazenderan eyaletlerinde başlayarak yayıldı. On yıldır kuraklıkla boğuşan İran’da güvenlik önlemlerinin yeterli olmamasının ve binaların nehir kenarına yapılmasının da sel baskınlarında etkisi olduğu sanılıyor.

Geçen yıl İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinde meydana gelen sel felaketinde 30 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG