Erişilebilirlik

İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı'ndan Ilımlı Mesajlar


İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı'ndan Ilımlı Mesajlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
Linki indirmek için

İran’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanının şu ana kadar yaptığı konuşmalar, Tahran yönetiminin dünya ülkeleriyle ilişkilerinin nasıl olacağına dair işaretleri de ortaya koyuyor. Hasan Ruhani, basın toplantısında dünya ile ilişkilerde ılımlı bir yol izleme sözü verdi

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kürsüye çıktı ve bu zaferin Amerika dahil tüm dünya güçleriyle yeni bir başlangıcı temsil eden yeni bir dönemi başlatacağının işaretlerini verdi.

Ruhani: “Amerika ve İran ilişkileri zor ve karmaşık bir konu. Basit bir sorun değil. İki ülke arasında eski bir yara var ve iyileşebilmesi için bu yaranın kapanması gerekiyor.”

Amerika ve müttefiki ülkeler, İran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçlarken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddediyor. Ülkeye uygulanan yaptırımlar İran ekonomisini yıpratıyor.

Ruhani, her ne kadar uluslararası toplumla ilişkileri güçlendirme konusunu desteklediğini vurgulasa da İran’da önemli siyasi kararları alma gücü ülkenin ruhani liderinde bulunuyor.

Yine de eski nükleer müzakereci yeni Cumhurbaşkanı Ruhani uzlaşıya yer olduğunu vurguluyor: “Nükleer programımız tamamen şeffaf. Ancak İran İslam Cumhuriyeti’nin önlemlerinin uluslararası kurallar dahilinde olduğunu ortaya koymak için daha da şeffaf olmaya hazırız.”

İran ve uluslararası güçler arasında yürütülen müzakerelerin sonuncusundan verimli bir sonuç çıkmadı. Ancak Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton umutlu olduğunu ifade etti.

Ashton, “İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumla işbirliği yapması yönündeki çalışmalarımı sürdüreceğim” dedi.

Seçimlerinin ilk turunda Ruhani’nin kazanması sokaklarda kutlamalarla karşılanırken, sert söylemleriyle dikkat çeken şimdiki Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat ile katı tutumuyla bilinen ruhani lider Hamaney’in yumuşayabileceği umudu da yarattı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG