Erişilebilirlik

Amerikalı Tutuklular Serbest


Amerikalı gazetecileri taşıyan uçak tutuklu değişim anlaşması gereğini yerine getirmek üzere Pazar günü Tahran’dan ayrılıp İsviçre’ye indi.

Uçaktakiler arasında Washington Post gazetesi muhabiri Jason Rezaian, Amerikan ordusu eski mensubu Amir Mirzaei Hekmatı, ve Hıristiyan din adam Saeed Abedini de bulunuyor. Amerikalılar ilk tedavilerini almak üzere Almanya’daki Amerikan askeri hastanesine gönderilecekler.

Viyana’da bulunan Amerikalı yetkililer, dün tutukluların serbest bırakılması konusunda İran ile anlaşmaya varıldığını ve Amerika’nın da yedi İranlı tutukluyu serbest bıraktığını açıklamıştı.

İsmini vermek istemeyen üst düzey bir Amerikalı yetkili, bu anlaşmanın bir casus takasındansa, insani bir niyet gösterisi olduğunu söyledi.

İran ve Amerika vatandaşı olan ve Washington Post gazetesinin İran temsilcisi Rezayan, iki yıla yakın süredir hapishanede ve geçtiğimiz yıl, halka ve basına kapalı yapılan mahkeme sonrası casusluk suçundan hüküm giydi.

Tahran’ın tutukladığı diğer üç Amerikan vatandaşının arasında, 2011 ve 2012’de, aile ziyaretleri sırasında tutuklanan Amerikan askeri Emir Hekmati ve Hristiyan din adamı olan Sayid Abedini var. Serbest bırakılacak dördüncü Amerikalı tutuklunun adı Nasratullah Hüsrevi olarak açıklandı.

Serbest bırakılan diğer Amerika vatandaşının ismi ise, öğrenci olan Matthew Trevithick. Trevithick’in 40 gündür tutuklu olduğu ve İran’da Dari dilini öğrenmek için bulunduğu sırada tutuklandığı belirtildi.

İran ve Amerika arasında Robert Levinson konusundaki müzekerelerin detayları hakkında ise hiç bir açıklama gelmesi. Eski bir FBI ajanı olan Robert Levinson da, 2007 yılından beri İran’da tutuklu. İran, Robert Levinson’un, Amerika İstihbarat Örgütü CIA ile bağlantılı bir firma için çalıştığı için tutuklandığını iddia ediyor. Levinson’un durumu hakkında hala pek bir bilgi yok. Amerikalı yetkililer, Robert Levinson’un yaşayıp yaşamadığı hakkında bilgileri olmadığını ama 2011 yılında yaşadığını kanıtlamak amacıyla bir videonun yayınlanmış olduğunu belirttiler.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, tutuklu takası hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Amerika vatandaşlarını ülkeye geri getirmek kapsamında, diplomatik kanallar aracılığıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda, İran’ın dört Amerikan vatandaşını serbest bıraktığını doğrulamaktayız. Bu kişiler, Emir Hekmati, Sayid Abedini, Jason Rezayan ve Nasratullah Hüsrevi-Rudsari. İran aynı zamanda, Robert Levinson’un nerede olduğunu bulma çabası konusunda, Amerika ile işbirliği yapmaya devam edeceğini de belirtti.

Amerika olarak, altısı çifte vatandaş olan, yedi İran vatandaşını için özel af ile serbest bırakıyoruz. Amerika aynı zamanda, 14 İran vatandaşı için, Interpol tarafından uygulanan kırmızı bülteni de kaldırmaya karar vermiştir. "

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG