Erişilebilirlik

İran Amerikalı Dağcıları Serbest Bırakabilir


Shane Bauer (solda) and Josh Fattal'ın (sağda) Şubat ayında İran devlet televizyonu tarafından yayınlanan görüntüleri
Shane Bauer (solda) and Josh Fattal'ın (sağda) Şubat ayında İran devlet televizyonu tarafından yayınlanan görüntüleri

Amerikan hükümeti İran’ın iki yıl önce casusluk suçundan tutukladığı vatandaşlarını serbest bırakacağı yolundaki haberleri doğrulamaya çalışıyor.

Amerikan NBC televizyonuna özel demeç veren İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Shane Bauer ve Josh Fattal’ın “birkaç gün içinde insani gerekçelerle” serbest bırakılmasını beklediğini söyledi.

Ancak Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Bauer ve Fattal’ın yakında serbest bırakılacağına dair bir doğrulama almadığını bildirdi. Amerikan hükümeti, Tahran’daki çıkarlarını temsil eden İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla Ahmedinejad’ın açıklamaları hakkında daha fazla bilgi almaya çalışıyor.

Shane Bauer ve Josh Fattal, İran mahkemesince casusluk suçlamasıyla sekiz yıl hapse mahkum edilmişti. İran hükümeti üç kişilik dağcı ekibinin kadın üyesi Sarah Shourd’u geçen yıl 500 bin dolar kefalet karşılığında serbest bıraktı. Amerika’ya getirilen Shourd, daha sonraki duruşmalarına katılmak için İran’a dönmedi. Hapisteki Bauer ve Fattal’in avukatı, her ikisi için de 500’er bin dolar kefalet belirlendiğini açıkladı.

2009 yılı ortalarında Irak dağlarında yürüyüş yaparken İran sınırına yanlışlıkla geçtiklerini söyleyen üç dağcı, İran devrim muhafızları tarafından tutuklanmıştı.


XS
SM
MD
LG