Erişilebilirlik

Clinton İran'ın Amerikalı Dağcıları Serbest Bırakacağı Konusunda Umutlu


Shane Bauer ve Josh Fattal'ın İran televizyonda yayınlanan görüntüleri
Shane Bauer ve Josh Fattal'ın İran televizyonda yayınlanan görüntüleri

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın iki yıl önce tutukladığı iki dağcıyı insani gerekçelerle serbest bırakmasını umduklarını bildirdi.

Clinton çok fazla kaygıları olmadığını, çünkü devlet ve özel kaynaklardan Shane Bauer ve Josh Fattal’ın serbest bırakılacağı yolunda haberler duyduklarını söyledi.

Hillary Clinton, geçmişte de bu tür kararların uygulanmasında gecikmeler yaşandığını kaydetti.

NBC televizyonuna demeç veren İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerikalı dağcıların birkaç gün içinde serbest bırakılacağını söylemişti. Ancak Çarşamba günü İran yargısı, Bauer ve Fattal’la ilgili bir kararı olmadığını açıkladı.

Bu arada Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani iki Amerikalı dağcının serbest bırakılması çabalarına destek veriyor. Irak Dışişleri Bakanı, 2009 yılında casusluk suçundan tutuklanan ve hüküm giyen bu dağcıların kurtarılması için hükümetinin ciddi girişimlerde bulunduğunu söyledi.

İran’da yayınlanan Şark adlı gazete, Iraklı Kürt temsilci Nazım Dabbağ’ın görüşlerine yer vererek Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin dağcıların ailesinin ricası üzerine girişimde bulunduğunu bildirdi. Dabbağ, Bauer ve Fattal’in gelecek hafta Tahran’da İsviçreli yetkililere teslim edileceğini açıkladı.

Shane Bauer ve Josh Fattal, İran mahkemesince casusluk suçlamasıyla sekiz yıl hapse mahkum edilmişti. İran hükümeti üç kişilik dağcı ekibinin kadın üyesi Sarah Shourd’u geçen yıl 500 bin dolar kefalet karşılığında serbest bıraktı. Amerika’ya getirilen Shourd, daha sonraki duruşmalarına katılmak için İran’a dönmedi. Hapisteki Bauer ve Fattal’in avukatı, her ikisi için de 500’er bin dolar kefalet belirlendiğini açıkladı.

2009 yılı ortalarında Irak dağlarında yürüyüş yaparken İran sınırına yanlışlıkla geçtiklerini söyleyen üç dağcı, İran devrim muhafızları tarafından tutuklanmıştı.

XS
SM
MD
LG