Erişilebilirlik

Irak'ta Protestocular Sokağa Çıkma Yasağını Reddediyor


2 Ekim 2019, Bağdat, Irak
2 Ekim 2019, Bağdat, Irak

Irak’ta başkent Bağdat’ta üç gündür devam eden protestolarda güvenlik güçleri göstericilere biber gazı ve gerçek mermiyle müdahale etti. Perşembe günü itibariyle en az 33 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlercesinin yaralandığı belirtilirken, protestocular sokağa çıkma yasağını da tanımıyorlar.

İşsizlikten, kamu hizmetlerinin yetersizliğinden ve yolsuzluklardan şikayetçi olan ve çoğunluğu gençlerden oluşan binlerce Iraklı, Salı gününden bu yana başkent sokaklarında hükümeti protesto ediyor.

Belirli bir lider ya da kuruluşa bağlı olmayan gösteriler ağırlıklı olarak Bağdat'ta ve Şiiler'in yoğunlukta olduğu güney kentlerinde düzenleniyor.

'Göstericilerin temsilcilerine mecliste görüşme daveti'

Öte yandan, Irak devlet haber ajansı, Meclis Başkanı Muhammed El Halbusi'nin göstericilerin liderlerini ve temsilcilerini, taleplerini aktarmak üzere meclise davet ettiğini aktardı.

Gösteriler geçen yıl hükümeti kuran Abdul Mehdi’ye yönelik ilk büyük çaplı muhalif hareket olarak değerlendiriliyor.

ABD'nin de aralarında olduğu koalisyon güçleri yetkilileri, tüm tarafları 'gerginliği düşürmeye ve şiddetten uzak durmaya' çağırdı.

Göstericilerin büyük bir çoğunluğu barışçıl eylemler düzenliyor olsa da, belirli gruplar eylemlerinde şiddete başvuruyor.

Hükümet yetkilileri gösteriler sırasında polis ve halk arasında çatışma çıkmasından kalabalık arasındaki ‘isyancılarıları’ sorumlu tutarken, emniyet güçlerinin barışçıl eylemcileri korumaya çalıştıklarını savundu.

Iraklılar’ın büyük bir bölümü, yıllardır devam eden mezhep çatışmalarının ve IŞİD’e yönelik mücadelenin ardından ülke ekonomisinin düzelmemesinden yolsuzluğa bulaşan yetkilileri sorumlu tutuyor.

Irak Başbakanı Mehdi haftalık kabine toplantısında yaptığı açıklamada eğitimli Iraklılar’a iş vaadinde bulundu. Mehdi ayrıca yabancı yatırımcılara çalışanlarının yüzde 50’sinin Iraklılar’dan oluşması şartının koşulması için kamu birimlerine talimat verdi.

Öte yandan, üç gündür devam eden ve aralarında bir polisinde olduğu en az 33 kişinin hayatını kaybettiği protestolarda yükselen şiddet eylemleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG