Erişilebilirlik

Irak Güçleri Musul'a Son Taarruzu Başlattı


Amerika destekli Irak güçleri Musul’da IŞİD’in elindeki son kaleyi de geri almaya yönelik hamleyi başlattı. Iraklı bir komutan, bunun, örgütü Irak’ın ikinci büyük kentinden çıkarmak için 8 ay önce başlatılan büyük operasyonun son aşaması olduğunu açıkladı.

IŞİD 2014 yazında Irak’ın kuzeyi ve ortasında çok sayıda bölgenin kontrolünü ele geçirdiği dönemde Musul’u da almayı başarmıştı. Irak güçleri geçen Ekim ayında kenti örgütten geri almak için büyük çaplı bir operasyonu başlatmıştı ve şu an itibariyle birkaç mahalle hariç militanları kentten atmış durumda.

Aşırıcı militanların şimdi kentin yoğun nüfusa sahip, dar ve dönemeçli sokakların bulunduğu Eski Şehir kesiminde son bir direniş göstermeleri bekleniyor.

Ninova bölgesindeki ordu operasyonlarını yöneten Korgeneral Abdül Emir Raşid Yar Allah, Irak özel kuvvetleri, düzenli ordu ve federal polisin, Eski Şehir’i geri almak için bugün şafak saatinde başlatılan operasyona katıldığını bildirdi.

Irak devlet televizyonu, Eski Şehir’den kalın siyah dumanların yükseldiği ve içeriden silah seslerinin duyulduğu görüntüler yayınladı. Sivilleri beş adet “emniyet koridoru” üzerinden kenti terketmeye çağıran broşürlerin dağıtıldığı belirtildi.

Irak özel kuvvetlerinin komutanı General Abdül Gani el Asadi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, aşırıcıların “şiddetli ve sert bir direniş” ortaya koyacaklarını tahmin ettiğini söyledi. El Asadi, askerlerin “yoğun nüfusa sahip bölgedeki sivilleri korumada çok dikkatli olacağını” kaydetti.

Uluslararası Kurtarma Komitesi adlı yardım örgütü, Irak güçleri ve Amerika öncülüğündeki koalisyona, “Musul operasyonun bu son aşamalarında sivillerin emniyetini korumak için ellerinden geleni yapmaları” çağrısında bulundu.

Örgütün yetkililerinden Nora Love, Musul’a yönelik bu son taarruzun şu ana kadar kentin geri kalanında meydana gelen yüzlerce sivil ölümüne yenilerini ekleyebileceği uyarısında bulundu. Eski şehirdeki binaların doğrudan hedef alınmasalar bile çökmeye müsait olduğuna dikkati çeken Love, hükümetin kontrolündeki bölgelere kaçmaya çalışanların da ya karşılıklı ateş arasında kalma ya da IŞİD’in keskin nişancılarının hedefi olma riskiyle karşıya karşıya bulunduklarını belirtti.

Eski Şehir, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin 2014 yılındaki bir Cuma hutbesinde ‘halifelik’ ilan ettiği yüzlerce yıllık El Nuri camisine ev sahipliği yapıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Lise Grande Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, 150 bine kadar sivilin Eski Şehir’de mahsur kaldığının tahmin edildiğini, IŞİD’in bu kişileri insan kalkanı olarak kullandığını söyledi. Grande, çok az gıda malzemesinin olduğu ve temiz suyun hiç bulunmadığı bölgede koşulların korkunç durumda olduğunu kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG