Erişilebilirlik

Irak Başbakanı Davos’tan Türkiye’ye Seslendi


Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmesi için Basra'da Aralık ayında yapılan bir protesto
Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmesi için Basra'da Aralık ayında yapılan bir protesto

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Türkiye’ye, Musul yakınlarında IŞİD ile mücadele amacıyla gönderilen birliklerini geri çekmesi çağrısını yineledi.

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu sırasında, “Türkiye bize bir cevap vermeli” diyen Irak Başbakanı Haydar El Abadi Ortadoğu’daki karmaşık sürecin nasıl durdurulabileceği konusunda görüşlerini açıkladı.

Abadi, Bağdat’ın, Ankara ile iyi bir komşuluk ilişkisi olduğunu ve Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çabalarına katılmasını desteklediğini söyledi ancak Türkiye’nin Irak’tan birliklerini çekmesini istediğini de ekledi.

Irak Başbakanı, “Daeş vatandaşlarımızı öldürüyor, şehirlerimizi işgal ediyor. IŞİD yüzünden dört milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve Türkiye bize bu konuda yardımcı olmalı. Bu yüzden Türk hükümetine sesleniyorum, bize yardım edin ve birliklerinizi geri çekin.”

Türkiye, 2014 senesinden bu yana Irak’ta birliklerini bulunduruyor ancak geçtiğimiz Aralık ayında, Irak’a 100’ün üzerinde takviye asker ve eğitim için olduğu belirtilen tank ve ağır silah mühimmatı gönderildi.

Bağdat, Türkiye’nin asker ve silah göndermesini kınarken, bunu, ülkenin egemenliğine yapılmış bir ihlal olarak adlandırıyor. Abadi, Türkiye’nin Irak’a neden daha fazla asker gönderme ihtiyacı hissettiği hakkında daha hiçbir açıklama yapmadığını söyledi. Irak’ın bu yöndeki itirazları sonrası, Türkiye asker takviyesi yapmayı durdurdu.

Ankara, Irak ordusunu, IŞİD’e karşı savaşmak üzere eğitmek için asker gönderdiğini iddia ediyor. Ancak Irak, Türkiye’den böyle bir talepte bulunmadığını açıkladı.

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Davos’ta Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu görüşmede Biden’ın, Türkiye ve Irak arasında Irak’taki Türk askerleri konusunda devam eden diyalogun sürmesini teşvik ettiğini ve Amerika’nın Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarına saygı duyduğunu söylediği belirtildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG