Erişilebilirlik

İngiltere’deki Referandum Baltık Ülkelerini Kaygılandırıyor


İngiltere’deki Referandum Baltık Ülkelerini Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

İngiltere, 23 Haziran’da, Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmayacağını belirleyecek referanduma hazırlanıyor. Öte yandan siyaset uzmanları, İngiltere’deki referandumdan AB’yi terketme kararı çıkmasının Rusya’ya komşu Baltık ülkelerini kaygılandıracağı görüşünde.

İngiltere’deki referandumu AB’den çıkmak isteyenlerin kazanması durumunda eski Sovyet bloğu üyeleri Estonya, Letonya ve Litvanya, Avrupa’nın Birliği'ni sorgulamaya başlayabilir.

Alexey Gromko, “Baltık devletleri ve Polonya’nın Rusya’yla ilişkileri ilerletmeye yönelik çabalara karşı çıkmada zorlanacak” diyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavrı, NATO üyesi olsalar bile Moskova’nın bir sonraki hedefi olabileceklerini düşünen Baltık ülkelerini endişelendiriyor.

Siyaset uzmanı Peter Kreko, NATO’nun bölgedeki varlığını güçlendirmesiyle birlikte ulusal savunma harcamalarının da artacağını söylüyor: “İngiltere’nin AB’den çıkması ve bunun siyasi ve ekonomik sonuçları, NATO işbirliğine de zarar verir. Birçok ülke askeri harcamaları arttırmak zorunda kalır.”

Kimi uzmanlar NATO’nun etkilenmeyeceğini iddia etse de Amerika ve Avrupa Birliği’nin saldırgan Rusya’ya karşı ortak duruşu, zedenelebilir.

Alexander Baunov, “İngiltere her zaman Amerika’nın AB’deki en büyük destekçisi olarak bilinir. Baltık devletleri, Polonya ve bazı Doğu Avrupa ülkeleri Amerika’nın Avrupa siyasetindeki etkisini daha çok hissetmek istiyor, daha az değil” şeklinde konuşuyor.

NATO’ya güvendiklerini söyleyen Estonyalı liderler, Amerika’nın Sesi Rusça Servisi’ne Mayıs ayında yaptıkları açıklamada Rusya’nın herhangibir askeri müdahalesinin ‘aptallık’ olacağını söylemişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG