Erişilebilirlik

İngiltere Meclis Başkanı: ‘Trump Mecliste Konuşamaz’


İngiltere'de Avam Kamarası Başkanı John Bercow, ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere'ye resmi ziyareti sırasında parlamentoda konuşma yapmasına karşı olduğunu söyledi.

Bercow Trump'ın Müslümanlara karşı politikalarını eleştirdi ve "ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı olmanın son derece önemli" olduğunu söyledi.

Bercow'un parlamentoda yaptığı konuşması milletvekilleri tarafından uzun süre alkışlandı.

İngiltere Meclis Başkanı: ‘Trump Mecliste Konuşamaz’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

İngiltere Başbakanı Theresa May'in geçen ayki Washington ziyaretinin ardından Trump'ın İngiltere'ye bu yıl içinde resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

Ancak İngiltere'de Trump karşıtları davetin geri çekilmesi için internet üzerinden bir imza kampanyası başlattı. 1.8 milyon kişinin imzaladığı kampanya 20 Şubat tarihinde parlamentoda görüşülecek.

Bercow ayrıca ülkeye resmi ziyarette bulunan bir devlet başkanının parlamentoda konuşma yapmasının "otomatik bir hak olmadığını, kazanılmış bir onur"olduğunu söyledi.

Bercow ABD Başkanı'nın göçmenlere yönelik vize yasağı getirmesini konusunda ise "Göçmen yasağının dayatılmasından önce de Başkan Trump'ın Westminister Sarayı'nda (Parlamento Binası) konuşma yapmasına şiddetle karşıydım. Göçmen yasağının dayatılmasından sonra Başkan Trump'ın Westminister Sarayı'nda konuşma yapmasına daha da karşıyım" ifadelerini kullandı.

Bercow parlamentoda konuşma yapacak isimleri belirleyen üç kişiden biri.

Bercow'un yanısıra Lordlar Kamarası Başkanı ve Kraliyet ailesini temsil eden Lord Great Chamberlain'in parlamentoda konuşma yapacak kişilere onay vermesi gerekiyor.

Bercow "ABD ile ilişkimize değer veriyoruz. Eğer resmi bir ziyaret olursa bu Meclis Başkanı'nın yetkisinin ötesindedir. Ancak bu bina söz konusu olduğunda Avam Kamarası için ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı olmak, hukuk önünde eşitliği ve bağımsız bir yargıyı desteklemek çok önemlidir" dedi.

Bercow'un açıklamaları İngiltere'de Trump konusundaki görüş ayrılıklarını daha da keskinleştirdi. İngiltere medyası birinci sayfalarından verdikleri haberlerde "Bercow'un Trump'ı susturduğu" yorumunu getirdiler.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Trump'ın resmi ziyaretinin ertlenmesi gerektiğini söylerken Liberal demokrat Parti lideri Tim Farron Trump'ın burada hoş karşılanmayacağını belirtti.

Öte yandan Bercow Avam Kamarası Başkanı olarak tarafsızlığını kaybetmekle suçlanıyor. Bazı Muhafazakar Parti milletvekilleri Bercow'un açıklamalarının kabul edilemez olduğu ve görevinden ayrılması gerektiği şeklinde yorum getiriyorlar.

Bazı politikacılar ise Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in parlamentoda konuşmasına izin veren Bercow'u çifte standart ile eleştiriyor.

BBC'ye konuya ilişkin yorum yapan ABD Kongresi Cumhuriyetçi üye Joe Wilson ise, Trump'ın son dönemde en İngiltere yanlısı Başkan olduğunu söyledi Bercow'un açıklamalarını Cumhuriyetçi Parti'ye bir "tokat" olarak niteledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG