Erişilebilirlik

İngiltere'den IŞİD'le Mücadele İçin Video


İngiltere'den IŞİD'le Mücadele İçin Video
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

İngiltere’de yetkililer radikalleşmiş Müslüman kadınları hedef alan bir video yayınladı. Amaç, IŞİD propagandası ile mücadele. Videoda IŞİD’e katılmak için bazıları ailesini de yanına alarak Suriye’ye giden birkaç Müslüman kadının öyküsü anlatılıyor.

Son IŞİD propagandasında 4 yaşında İngiliz şivesiyle konuşan bir erkek çocuğu Müslümanlar’a “kafirleri öldürme” çağrısı yapıyor.

Görüntülerdeki 4 yaşındaki Isa Dare’i Londra’daki dedesi Sunday Dare tanımış. Sunday’in kızı Grace 2012’de Suriye’ye giderek görücü usulüyle evlenmiş. Grace, bu fotoğrafı Twitter’dan paylaşmış.

Sunday Dare, “Geri dönüp adalete teslim olması gerekir. Kendi kendine ihanet etti” şeklinde konuştu.

Grace Dare, Suriye’ye giderek IŞİD’e katılan 50 İngiliz kadından biri.

Bu olaylar İngiltere’yi o kadar kaygılandırıyor ki hükümet IŞİD propagandasıyla mücadele için bir video yayınladı.

Terörizmle Mücadele Helen Ball, “Suriye’ye gitme kararı alan kadın, genç kız ve ailelerin sayısı bizi endişelendiriyor. Oraya gittiklerinde karşılaşacakları tehlikelerden habersizler” şeklinde konuşuyor.

3 Suriyeli mülteci anne, videoda bu tehlikeleri sıralıyor: “Çocuklarınız güvende, okula gidiyorlar ve iyi bir hayatları ve güzel bir gelecekleri var. Neden onları savaşa götürüyorsunuz?”

Terörle mücadele uzmanı Afzal Ashraf, IŞİD topraklarına kaçan birçok kadınla konuşmuş: “Bazı kadınlar kocalarından zorla boşandırılıp başka kişilerle evlendirilmiş. Bazıları ailelerinden koparılmış. Bazıları giyim kurallarına uymadığı için öldürülmüş. Tecavüze uğrayan ve her türlü kötü muameleye maruz kalanlar olmuş.”

800 kadar İngiliz vatandaşının IŞİD’e katıldığı tahmin ediliyor. Bu yüksek rakam, hükümetin radikalleşmeyi önleme stratejisiyle ilgili eleştirilere neden oluyor.

Ashraf, “Stratejilerin başarısını ölçerken gerçek bir ölçüm yapmıyorsunuz. Kaç kişi radikalleşmedi? Bunu belirlemek gerekir. Engelleme programının amacı bu. Bunu ölçmekse çok zor” diyor.

Ashraf’a göre, IŞİD’in en iyi adam kazanma yöntemi, Irak ve Suriye’de elde ettiği başarılar: “Eğer bu topraklar elinden alınırsa, başarısı elinden alınmış olunur. Böylece başarının yarattığı çekimi ortadan kaldırmış olursunuz.”

IŞİD’e karşı son dönemde kazanılan başarıların, örneğin Ramadi’nin tekrar Irak hükümetinin eline geçmesinin örgütün daha fazla toprak kaybına uğramasına ve radikalleşmiş Müslümanlar’ı çekme gücünü de kaybetmesine yolaçması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG