Erişilebilirlik

İhsanoğlu: 'Suriye ve İran Sorunlarına Siyasi Yoldan Çözüm Bulunmalı'


Ekmeleddin İhsanoğlu
Ekmeleddin İhsanoğlu

Almanya'nın eski başkenti Bonn'da yapılan Uluslararası Afganistan Konferansı'na katılan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile bir araya gelmek üzere Berlin'e geçti.

Düzenlediği basın toplantısında Bonn’daki konferans kapsamında başta ev sahibi Almanya olmak üzere çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya geldiğini ve Berlin’deki temaslarında da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın çalışmalarını anlattığını belirten İhsanoğlu, 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın özellikle Afganistan'daki sürece birçok alanda katkısı olduğunu ve uluslararası askeri gücün çekilmesiyle 2014'ten sonra da Afganistan'a yardım ve desteklerini eksik etmeyeceklerini söyledi.

Afganistan ve komşu bölgedeki gelişmelerin yanı sıra, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki değişim sürecini de teşkilat olarak yakından takip ettiklerini belirten İhsanoğlu, Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonuna Suriye’deki gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi ve demokrasiye geçiş olarak tanımladığı süreçteki sorunların daha sürebileceğini ifade etti.

Suriye ve İran’la yaşanan sorunlarda askeri yaptırımın son seçenek olması gerektiğine de işaret eden Ekmeleddin İhsanoğlu, siyasi yollardan çözüm bulunması gerektiğini ve organizasyonunun bu bağlamda destek verebileceğini de söyledi.

Almanya’da ortaya çıkan Neo-Nazi cinayetleri ve Avrupa çapında artan aşırı sağcı, ırkçı ve İslam düşmanı gelişmeler konusunda da Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofonuna konuşan Ekmeleddin İhsanoğlu, Avrupa ülkelerinde Müslüman kökenli göçmenlere yaklaşımın değişmesinin şart olduğunu belirtti.

Öte yandan Almanya’daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ülkede yaşayan Türklerden Neo-Nazi terörü karşısında öfkeye kapılmamalarını istedi. Davutoğlu, bu cinayetlerin Türkiye için herhangi bir dosya olmadığını vurguladı ve konuyla bizzat kendisinin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilgilenmeye devam edeceğini de açıkladı.

XS
SM
MD
LG