Erişilebilirlik

İğnesiz Aşılar Çığır Açacak


İğnesiz Aşılar Çığır Açacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

İğnesiz aşı imkanı, tıp dünyasının gerçekleştirmek için yıllardır yoğun çaba sarf ettiği hedeflerden biri. Bu hedefe ulaşılırsa, gelişmiş ülkelerde aşı yaptırmak, aspirin yutmak kadar kolay olacak. Gelişmekte olan ülkelerde veya kırsal bölgelerde yaşayanların, aşı yaptırmak için doktora veya hemşireye ihtiyaçları kalmayacak. İğnesiz aşılar, ister gelişmiş ister gelişmekte olan ülkelerde olsun, tüm dünya için çığır açacak bir uygulama olarak görülüyor.

Bu bir mucojet kapsülü. Bu kapsül, ilacı derinin mukoza hücrelerinin ötesine iterek aşıyı ağızdan veriyor. Yani iğneye gerek kalmıyor.

Berkley Üniversitesi'nden Niren Murthy, “İlaç, kapsülden süper hızlı bir şekilde çıkıyor. Bu hızla, epitel hücreleri geçirgen hale getiriyor ve mukozayı aşılıyor. Burada söz konusu olan, proteinin birkaç engeli aşmasını sağlayan, çok hafif bir geçirgenlik” şeklinde konuşuyor.

Bu teknoloji sayesinde, aşıları doktordan alıp, evde uygulamak mümkün.

Doktorlara veya hemşirelere erişimi kolay olmayanlar için bu teknoloji, doktorsuz aşı anlamına geliyor.

Dorian Liepmann, “Aşıların, özellikle kırsal bölgelere dağıtımı için harika bir gelişme. Ayrıca, çocuklarına aynı anda birden çok aşı yaptırmakta tereddüt eden anne babaları da memnun edecek bir uygulama. Çünkü aşıları doktora gitmeden, kendi evlerinde, istedikleri aralıklarda uygulama imkanları olacak” diyor.

Henüz ilk aşamalarındaki araştırmada, tavşanlarla yapılan testler başarılı olmuş. Bilim dünyası, bu aşı kapsüllerinin insanlarda da etkili olmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG