Erişilebilirlik

'İdam Cezası Daha Fazla Geciktirilmemeli'


Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ankara’da Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nın açılışı sırasında kalabalıktan yükselen “idam, idam” tezahüratlarına “yakın inşallah” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ankara’da Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nın açılışı sırasında kalabalıktan yükselen “idam, idam” tezahüratlarına “yakın inşallah” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Resepsiyonu’nda idam cezasının geri getirilmesi çalışmalarının geciktirilmesini doğru bulmadığını söyledi. Erdoğan, topu hükümete atarken Başbakan Yıldırım idamın geri gelmesinin partilerin uzlaşmasına bağlı olduğunu belirtti.

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası idam cezasının geri getirilmesini isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu fikrinde kararlılığını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Ankara’da Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı’nın açılışı sırasında kalabalıktan yükselen “idam, idam” tezahüratlarına “yakın inşallah” yanıtını verdi.

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Resepsiyonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’a bu konu bir kez daha soruldu.

Cumhurbaşkanı “Ben inanıyorum ki bu işin daha fazla geciktirilmesi doğru olmaz çünkü milletin bu konudaki talebi çok çok fazla. Hükümet kanadı da zaman zaman bu işi zaten dillendirdi. Ben onu parlamentoya getireceğine inanıyorum ve parlamentodan da bu işin en isabetli şekliyle çıkarılacağına inanıyorum, çünkü dünyanın bugün kahir ekseriyetiyle idamı uyguladığını biliyoruz” dedi.

Erdoğan AB’nin 'üyelik süreci durur' açıklamasını önemli bulmuyor

Darbe girişimi sonrası idam cezasının geri gelebileceği açıklamalarının ardından 25 Temmuz’da konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, idamın geri gelmesinin Türkiye’nin AB sürecini durduracağı değerlendirmesini yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklama kendisine hatırlatıldığında “Kendimizi oraya niye bu kadar bağlıyoruz? Bütün bu benim 246 tane şehidimi Avrupa Birliği bana geri verebiliyor mu veya 2 bin 194 gazimi Avrupa Birliği bana geri verebiliyor mu? Avrupa Birliği'nin bu kendine göre almış olduğu kararlar bizim için değişmez değildir. Dünyaya bakalım, Avrupa Birliği dünyanın kaçta kaçına tekabül ediyor, buna bakalım. Geçenlerde Amerika'da 19 sene önce kararı verilmiş olan bir idam infaz edildi. Ne oldu, hiçbir yerden ses var mı? Olay bu kadar basit” dedi.

Yeni Anayasa’da bu konunun olup olmadığı yönündeki soruya ise hükümetin “O hükümetin kendi çalışmasıdır. Buradan nereye varacak bilemiyorum” cevabını verdi.

Binali Yıldırım: 'Ak Parti tek başına geri getiremez, uzlaşma lazım'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın idamla ilgili topu attığı hükümetin başkanı Binali Yıldırım da Cumhurbaşkanlığı Resepsiyonu’ndaydı.

Binali Yıldırım, idam cezasının geri gelmesi için TBMM’de grubu partilerin uzlaşmasının gereğine işaret etti.

"Cumhurbaşkanımızın sürekli söylediği bir şey var: 'Halkın talebinin karşısında durulmaz.' Dolayısıyla idamın toplumsal bir talep olduğu biliniyor, 15 Temmuz darbe girişimiyle beraber ama unutmayalım ki idamı Ak Parti'nin tek başına kaldırma (geri getirme) imkanı yok. Dolayısıyla partilerle bir uzlaşma suretiyle ancak olabilecek durum.”

Başbakan Yıldırım, "İdam cezasının getirilmesine ilişkin, partilerle bir uzlaşı çabanız olacak mı?" sorusuna, "Gayet tabii." karşılığını verdi.

CHP idama karşı

Ana muhalefette bulunan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Halkların Demokrasi Partisi gibi idama karşı olduğu biliniyor.

En son 24 Eylül’de Kahramanmaraş’ta düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında bu konuda değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Mayıs Darbesi sonrası yapılan yargılamalar sonucu hakkında idam kararı verilen Başbakan Adnan Menderes’in idamından dolayı hala pişmanlık duyduklarını söylemişti.

O günlerde ilkokulda olduğunu belirten CHP lideri, “Adnan Menderes ve iki bakanı daha astılar. Bunun yarattığı travma hala devam ediyor. Mahkemede yargılandılar. Siyaseten adam asılmamalıdır. Siyasi suçlar dolayısıyla insanlar idam edilmemelidir. Kişinin kabahati olabilir. Mısır'da darbe olduktan sonra oraya heyet gönderdik. Mısır'da dediler ki 'Eski yöneticileri idam edeceğiz.' Dedim ki arkadaşlarımıza gidin ve onlara şunu söyleyin. Biz de geçmişte her darbeden sonra siyasileri idam ettik. Bugün idam ettiğimiz için pişmanız. Biz baştan beri söylüyoruz. Siyasi düşünceleri dolayısıyla kimse suçlanmamalıdır. Fikirleri dolayısıyla kimse suçlanmamalıdır” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, bugün Birgün gazetesinde yayınlanan röportajında partisinin idam karşıtlığını sürdürdüğünü teyit etti.

Aylardır Türkiye'de faşizm yaşandığını söyleyen Böke,"Türkiye siyaseti son dönemde Erdoğan’ın kafasının içindeki planı anlamaya kilitlendi. Başkanlıkla bir tek adam rejimi, tam bir faşist düzen hedefleniyor. Planlanan anayasa değişikliği metninde ne yazarsa yazsın sonuçta tek adam rejimini inşa edecek bir yol haritası çıkacak karşımıza. Fiilen bir başkanlık inşa edildiğini kendileri de itiraf ediyorlar. Türk tipi diye tarif ettikleri başkanlık bir tek adam rejimi, bir faşist düzen​" görüşünü dile getirdi.

MHP idam cezasının geri gelmesine sıcak bakıyor

İdam konusunun parlamentoya gelmesi halinde anahtar parti konumunda olacak Milliyetçi Hareket Partisi ise idam cezasını destekliyor. 19 Temmuz’da Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, “AKP, idamı Meclis’e getirirse biz hazırız” demişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu 23 Nisan 1920 yılından beri yürürlükte olan idam cezası, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin ivme kazandığı bir dönemde 7 Mayıs 2004 çıkarılan 5170 sayılı kanunla Anayasa’dan çıkarılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG